A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Konzílium 2.0 - Cukorbetegség

2010.04.15. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: cukorbetegség fül belsőfül szájüreg halláscsökkenés garat arcüreg melléküregek rostasejt konzilium20 külsőfül

 

KONZÍLIUM 2.0

CUKORBETEGSÉG



Mi az a Konzílium 2.0? Részletek ITT.
Eddigi konzíliumok:
1. a fulladásról ITT.
2. az alkohol okozta betegségekről ITT.
3. a terhességről ITT.


A mai Konzílium 2.0-át
a következő blogok adják:
Elmedoktor
ENT House Budapest blog
Kindler Medical blog
Mentők blog

A CUKORBETEGSÉG
FÜL- ORR- GÉGÉSZETI VONATKOZÁSAI


A súlyos cukorbetegség egyfajta immunhiányos állapotot jelent, ezért növeli a komoly, kezelés nélkül sokszor végzetes kimenetelű fertőzések kialakulásának esélyét. Ide tartozik a súlyos hallójárat gyulladás, a melléküregek gombás betegségei, illetve a szájüregi soor. Másrészt pedig a direkt toxikus hatás, illetve az erek rossz állapota miatt kialakult keringési problémák révén a sejtek, főleg az idegsejtek normális működése sérül. A cukorbetegséghez társult hallásromlás tartozik ebbe a kategóriába.


Súlyos hallójárat gyulladás (otitis externa maligna)

Ennek a betegségenek korrekt magyar nevéről nem tudok, ezért súlyosnak fordítottam, bár a latin megfelelője alapján rosszindulatúnak kellene hívni. Ugyanis az átlagos hallójárat gyulladással szemben a "malignus externa" -ahogy kissé pongyolán nevezzük- mélyebbre hatol, és nemcsak a hallójárat bőrét érinti, hanem a környező szövetekbe is beterjed, pusztítja azokat. Így a fület körülvevő csontállomány is gyulladásba kerül, elpusztulhat, a betegség érintheti az arc mimikai izomzatát vezérlő ideget. Sőt, akár koponyán belülre is beterjedhet a fertőzés, életveszélyes állaptot okozva ezzel.

A malignus externát a Pseudomonas aeruginosa nevű agresszív, és sok antibiotikumra rezisztens kórokozó okozza. A Pseudomonas egyébként meglepően sokszor elszaporodik a hallójáratban, és a megfelelő antibiotikummal meg is ölhető, azonban ha malignus externa kialakulását látjuk, akkor nem elég az antibiotikum, ilyen esetben a beteg szervezete még antibiotikum segítségével sem tud megbirkózni a fertőzéssel. Ilyenkor az elhalt részeket műtéti úton el kell távolítani, akár komplett fülműtét elvégzésére is kényszerülhetünk.


Gombás melléküreg gyulladás

A gombás melléküregi-, elsősorban arcüregi megbetegedéseknek több fajtája létezik. Ezek közül a legveszélyesebb, de szerencsére legritkább az úgynevezett invazív gombás sinusitis. Ez a fajta fertőzés gyakorlatilag csak immunszuprimált betegekben fordul elő, és hát sajnos a súlyos cukorbetegek ide sorolandók. Ilyenkor a gombás gyulladás nem egy körülít, labda formájú elváltozás az arcüregben ("fungus ball"), mint ami akár a nem cukorbetegeknél is előfordul, hanem mélyen behatol a melléküregek csontos falaiba, sőt azon túl is.


(képforrás: radiographics.rsna.org)

Leggyakabban Aspergillus, Rhizopus, és Mucor fajták okozzák. Általában pár nap - pár hét alatt alakulnak ki a panaszok, melyek a gyorsan romló melléküreg gyulladásnak megfelelő, nem tipikus panaszokat jelenti: arcfájdalom, teltségérzés, orrfolyás, ordugulás, láz. Gombás gyulladásra esetleg a szürkés-barnás orrváladék utalhat, más nem nagyon. Később, ahogy a fertőzés a nyálkahártya mélyebb rétegeit, a csontot, a környező ereket érinti, más, súlyosabb tünetek is jelentkeznek. Ha a szemgödöre terjed a gyulladás, akkor látászavar, szemfájdalom, a szem körüli szövetek duzzanata észlelhető. Ha a koponyán belülre terjed a gyulladás, akkor erős fejfájás, aluszékonyság, zavartság, hányinger-hányás is felléphet.

Az invazív gombás sinusitis kezelése a malignus externához hasonlóan kombinált: egyrészt gombaellenes gyógyszereket kell adni, másrészt a betegséget műtéti úton szükséges szanálni. Maradéktalanul el kell távolítani a gombával fertőzött szöveteket, és az elhalt részeket is. Azonban még egy kiterjesztett műtét sem mindig garancia a gyógyulásra...


Soor


(képforrás: de.wikibooks.org)

A soor, vagy magyarul szájpenész felnőttkorban tipikusan cukorbetegeknél jelentkezik. Ezt leggyakrabban candida gombafajok okozzák. A beteg vizsgálata során azt látjuk, hogy a nyelvet, a pofa nyálkahártyáját, a garatíveket, mandulákat, esetleg a hátsó garatfalat is fehéres, néha sárgás, vaskos, nehezen letörölhető lepedék borítja. Fájdalmat általában nem okoz.

Az előző betegségekkel ellentétben ez nem életveszélyes állapot. Helyi kezelésre, fertőtlenítésre, rendszeres ecsetelésre szokott múlni.


Hallásvesztés

Mint azt a bevezetőben is írtam, a cukorbetegség nemcsak az immunrendszer gyengítése révén hajlamosít betegségekre. A magas vércukorszint direkt toxikus hatású, és azáltal, hogy az erek is megbetegednek, a rossz vérellátás is kóros állapotokhoz vezethet. Ezek a hatások elsősorban a rendkívül érzékeny idegsejteket, illetve a specializált, hallásért felelős sejteket érintik. Emiatt kimondható, hogy a cukorbetegek hajlamosabbak az úgynevezett percepciós, vagy szenzorineuralis (idegi) halláscsökkenésre. Mind a hirtelen kezdetű, akut halláscsökkenés nagyobb eséllyel alakul ki diabeteses betegekben (cikk), mind az időskori halláscsökkenés is hamarabb jelentkezik.

A percepciós halláscsökkenés kezelése jelenleg nem megoldott. A hirtelen kezdetű formában, az akut szakban, szteroid és keringésjavító gyógyszer adásával van némi esély a folyamat visszafordítására, de a lassú, időskori formában még erre sincs esély. Ráadául a szteroid a cukorháztartást felborítja, így súlyos cukorbetegség esetén mérlegelendő, hogy egyáltalán adható-e szteroid. Emiatt egyelőre kiemeltebb szerepet kap a rehabilitáció, azaz a hallókészülékkel való ellátás.

süti beállítások módosítása