A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hallásvizsgálat: mi az a lég- és csontvezetés?

2009.04.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül belsőfül halláscsökkenés audiológia dobhártya középfül

 

Egy átlagos hallásvizsgálat során az úgynevezett hallásküszöböt mérjük meg. Tehát azt a leghalkabb hangot keressük különböző frekvenciákon, amit a beteg még képes meghallani. Mindkét fül esetében két-két görbét segítségével ábrázoljuk a hallásküszöböt, a mért eredmények alapján. Minél közelebb futnak a görbék a felül található 0dB-hez (decibel), annál jobban hallunk.

De miért van két görbe egy fülnél?


A belsőfülbe két úton érkezik be a hang. Itt történik a mechanikus hangrezgés elektromos jellé történő átalakítása. Ahhoz, hogy pontosan felmérjük a beteg hallását, mindkettő út ismerete szükséges.
Ezt a két utat jelenti a két görbe:
- a „hagyományos”, hallójárat-dobhártya-hallócsontok-belsőfül útvonal. Ezt hívják légvezetésnek, ez az egyik görbe. A hallásvizsgálati leleteken a légvezetést jobb fül esetében piros körökkel, míg bal oldalon kék X-ekkel szokás jelölni.
- a külső- és középfület megkerülő út. Ilyenkor a koponyacsontok rezgésein keresztül terjed a hang a belsőfülbe. Ez a csontvezetés, és jobb oldalon piros, bal oldalon kék nyíllal jelölik.

Amennyiben valakinek jó a hallása, akkor a két görbe egymást fedve, a 0dB környékén fut. De ha valakinek a hangátvezető rendszerében (hallójárat, dobhártya, hallócsontok, középfül ürege) valamilyen hiba van, akkor a légvezetéses görbe romlik, ugyanakkor a csontvezetés jó. Ezt hívják vezetéses halláscsökkenésnek, a két görbe értéke közti különbséget pedig csont-lég köznek. A két görbe közül mindig a csontvezetés a jobb, hiszen a hangátvezetési rendszert megkerülő úton továbbra is jól hall a beteg! A vezetéses halláscsökkenés sok, a külső- és középfület érintő betegségben fordulhat elő.
Például:
- Fülzsírdugó
- Komoly hallójáratgyulladás
- Komoly nátha esetén fellépő fülkürthurut
- akut vagy krónikus középfül-gyulladás
- dobhártyaszakadás, vagy letapadt dobhártya
- elpusztult hallócsontok
- hallócsontok csontos kirögzülése a falhoz, vagy a hallócsont-láncolat szakadása
A vezetéses halláscsökkenés a betegségtől függően akár magától is meggyógyulhat (lásd nátha!), vagy gyógyszerrel (pl. esetleg idült savós középfülgyulladás), vagy műtéttel (krónikus középfülgyulladás, dobhártyaszakadás, hallócsont-problémák, stb.), de szinte mindig lehet rajta segíteni.

Ha nem a hangátvezető rendszerrel van baj, hanem a hangátalakító mechanizmussal (belsőfül), a hallóideggel, vagy az agy hallásért felelős területeivel, akkor mindkét görbe egymást fedve, valamilyen 0-tól eltérő dB-bel szinteken fut. Azért futnak a görbék együtt, mert bármely úton is érkezik a hang a belsőfülbe, a beteg hallása nem lesz jó, lévén a hiba a két út találkozási pontjánál, a belsőfülben, vagy annál beljebb (hallóideg, agy) keresendő. Ezt hívják percepciós, azaz szenzorineurális (idegi) halláscsökkenésnek, többek között ide tartozik az is, amire azt szokás mondani: „a korral jár”… Az idegi halláscsökkenés egyes ritka állapotoktól eltekintve műtéttel nem kezelhető. Gyógyszerrel is inkább csak a friss halláskárosodáson tudunk jó eséllyel javítani, de legalább a további romlást tudjuk fékezni. Amennyiben szükséges, a betegeket hallókészülékkel tudjuk ellátni.

Természetesen létezik a fenti kétfajta (vezetéses és percepciós) halláscsökkenés kombinációja is. Ezen esetekben a két görbe nem egymást fedve, de általában párhuzamosan fut, és egyik görbe sem éri el a 0 dB-t. Kombinált halláscsökkenés esetén a légvezetés mindig rosszabb a csontvezetésnél (lásd feljebb)!

 

süti beállítások módosítása