A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Konzílium 2.0 - Terhesség

2010.03.15. | drHorváthTamás | komment

Címkék: allergia gyógyszerek antibiotikum orrcsepp fertőzéses betegségek gyulladásgátlás konzilium20 láz és fájdalomcsillapítás

 

KONZÍLIUM 2.0

TERHESSÉG



Mi az a Konzílium 2.0? Részletek ITT.
Első Konzílium 2.0 a fulladásról ITT.
Második Konzílium 2.0 az
alkohol okozta betegségekről ITT.

A mai Konzílium 2.0-át
a következő blogok adják:

Elmedoktor
ENT House Budapest blog
Kindler Medical blog
Mentaközpont blog
Mentők blog

TERHESSÉG FÜL- ORR- GÉGÉSZETI VONATKOZÁSAI


A terhesség természetesen alapvetően nem fül- orr- gégészetileg érdekes, de van egy nagyon fontos ide(is)vágó vonatkozása. Konkrétan a nil nocere, azaz a "ne árts", az egyik orvosi alapelv. Ugyanis ez itt nemcsak egy személyt, a beteget érinti, hanem a magzatot is. Tehát ha lehet, nem szeretünk gyógyszert adni, de eljöhet egy pillanat, amikor a magzat és az anya is nagyobb bajba kerülhet, ha csak várakozunk. Például a magzat nem szereti, ha az anya lázas (lásd lejjebb). Márpedig fertőzések (nátha, melléküreg gyulladás, mandula- vagy torokgyulladás) ugyanúgy előfordulhatnak várandósság esetén, mint máskor. Mit lehet ilyenkor tenni, amivel lehetőség szerint nem ártunk a babának?

Az érösszehúzó hatású, lohasztó orrcseppek adása ilyenkor nem javasolt. Ha ezek az anyagok bekerülnek a véráramlásba, akkor elvileg a méh ereit is összehúzhatják, ezzel károsíthatja a magzatot. Ugyanakkor az allergiás náthára használt, budesonid tartalmú orrspray (Rhinocort Aqua) adható, bár annak hatása lassabban alakul ki, mint a lohasztó orrcseppeké. Viszont erősebb gyulladáscsökkentő.

Egy sima nátha még nem is annyira probléma. De egy súlyos, akár szövődményre gyanús orrmelléküreg- vagy mandulagyulladás esetén antibiotikumot is kell adni. Az amerikai gyógyszerfelügyeleti szerv (Food and Drug Administration - FDA) kategóriákba sorolta a gyógyszereket, annak megfelelően, hogy potenciális magzatkárosító-e az adott gyógyszer, vagy sem. A legbiztonságosabbnak minősített "A" csoportba egyelőre egyedül a penicillin és származékai (az amoxicillin-klavulánsav kombináció is: pl. Augmentin, Aktil, Forcid, Curam, Duomox) kerültek be. Elsősorban azért, mert a penicillinnel már 60-70 évnyi tapasztalat van, míg más antibiotikumokkal még nincs. Szerencsére a "B" csoportba már több, a fül- orr- gégészetben is hatékony antibiotikum is bekerült. Így penicillin allergia esetén alternatív szer lehet a clindamycin (Dalacin C), illetve az erythromycin is. Szigorú indikáció-felállítás és kellő gondosság mellett adhatók makrolidok, 2. generációs cefalosporinok, és akár fluorokinolonok is. De például a doxycyclin nagyon kerülendő! Szerencsére nincs is rá szükség a gégészetben.

Mint feljebb már szó volt róla, a lázcsillapítás is fontos kérdés. A láz a fertőzés és gyulladás szisztémás jele, márpedig ilyenkor biztosan megnő a vérben a toxikus anyagok szintje. Ezek főleg a koraterhesség ideje alatt, a méhlepényen átjutva károsíthatják a magzat éppen kialakuló szerveit, ami akár vetéléshez is vezethet. Ezért a 38 fok körüli, feletti láz csillapítása nagyon fontos. Ehhez a klasszikus módszereket is elő lehet venni: hűtőfürdő és priznic. Ha szükség van rá, akkor pedig gyógyszerrel, például paracetamolt vagy algopyrint is lehet adni. Bár ez utóbbitól kialakult agranulocytosisról már beszámoltak, ami egyfajta immunszuprimált állapotot jelent. Állapotosoknál viszont a szteroid adása nem ellenjavallt. Ez nem jelenti azt, hogy egy sima torokfájásra szteroidinjekciókkal kell lövöldözni, de ha a betegség súlyossága miatt  szükséges, akkor, lehet adni.


Ha terhességről van szó, megemlítendő még egy jelenség: várandósoknál, vélhetően a megváltozott hormonháztartás miatt az allergiás nátha súlyossága megváltozhat. Nem feltétlenül, de előfordul. Romolhatnak is a panaszok, de néha akár teljesen el is múlhatnak. Nyilván ezt is adott esetben komolyan kezelni kell(ene), de itt is meg van kötve a kezünk. Szerencsére a bejegyzés legelején említett budesonid adható, ami eleve az allergiakezelés egyik bázis szere. Ezen kívül még nagyobb hangsúlyt kell kapnia az orröblítésnek, az allergén mentesítésnek is.

 

 Konzílium 2.0 a facebookon:

Konzílium 2.0 on Facebook

 
ENT House Budapest a facebookon:

ENT House Budapest on Facebook

 

süti beállítások módosítása