A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Biofilmek a megnagyobbodott mandulákban

2013.02.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandulagyulladás torokmandula biofilm streptococcus staphylococcus

Meggyőződésem, hogy a krónikus mandulagyulladás egyik legfőbb oka a mandulában kialakuló biofilmek, csak ezt még nem tudjuk rendesen bizonyítani. Hiszen a biofilmek pont passzolnak a mandula kérdéskörbe: krónikus fertőzés, amit nem lehet gyógyszerrel kiirtani, vannak ott szűk járatok is (lacunák), ahol pont könnyen meg tudnak telepedni a bacik és háborítatlanul tudnak biofilmet kialakítani, és van élettelen anyag is (detritus), amit könnyen be tudnak vonni. Ugyan már van némi irodalma ennek a kérdésnek a mandulagyulladás kapcsán (pubmed), de szerintem később még nagyobb durranás várható.

Mindenesetre most egy fontos újabb bizonyíték került elő, amit az International Journal of Pediatric Otolaryngology cikkében olvastam. Úgy néz ki, hogy van összefüggés a visszatérő mandulagyulladás, a mandulák megnagyobbodása, és a biofilmképződés között. Legalábbis a nagyobb, hypertrophiás mandulákban nagyobb eséllyel alakult ki biofilm, mint a kevésbé nagyokban. Érdekes -bár a kis elemszám miatt nem biztos, hogy valós megfigyelés-, hogy a kisebb mandulákban kizárólag erős biofilm képző baktériumokat találtak. Tehát eszerint akár az is kimondható, hogy a hypertrophiás mandulákban a kevésbé agresszív biofilmképzők is meg tudnak telepedni. Érdekes a mikrobiológia is: jellemzően Staphylococcus volt a biofilmek domináns kórokozója, de elvétve találtak Streptococcus pyogenest, Haemophilust, és Pseudomonast is. Közben mi meg állandóan az AST-vel jövünk, ha krónikus mandulagyulladásról van szó, aminek a Staphylococcusokhoz semmi köze, kizárólag a Streptococcusok esetén működik.

Persze a fentiek alapján még nem lehet a pontos, egyértelmű oki következtetéseket levonni. Lehet, hogy az egész tök véletlen, nincs is ok-okozati összefüggés a mandula-megnagyobbodás, a biofilmek, és a krónikus vagy visszatérő gyulladás között. Akár fordítva is lehet: az eleve valamilyen más okból krónikusan gyulladttá vált mandulában könnyebben alakul ki a biofilm, és könnyebben nagyobbodik meg... Ki tudja? Na mindegy, kíváncsi vagyok, mi lesz itt az elkövetkező években. Ha lenne valami olcsó, egyszerű, de hatékony biofilm detektor, ami a mandula állományában is működne, sok mindenben okosabbá tenne minket. Addig is a biofilm egy vallás, és én megvallom ebben a vonatkozásban is.

süti beállítások módosítása