A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Biofilm: terápiás kihívás

2009.09.07. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: antibiotikum orrmandula fertőzéses betegségek általános fül orr gégészet torokmandula biofilm

 

Az utóbbi időben több szakmai cikk is a biofilmek fül- orr- gégészeti szerepéről szólt, részben más megvilágításba helyezve ezzel egyes betegségeket.
 
Mik azok a biofilmek?
 
A biofilmek adott élő vagy élettelen felszínre letapadt, egymással összekapaszkodó, a saját maguk által termelt nyálkás anyaggal beburkolt baktériumok (algák, gombák, protozoonok stb.) halmaza. De ez még nem minden. Ugyanis a biofilmet képező, vagy annak részeként élő baktériumok máshogy viselkednek, működnek, mint a kvázi szabadon lebegő, ún. planktonikus baktériumok. Ez a megváltozott működés például megnehezíti a biofilmet képező kórokozók által okozott betegségek gyógyítását is.
 
A biofilmek több lépcsőben jönnek létre. Először 1-2 baktérium tapad le a felületre, eleinte gyengén, majd egyre nagyobb erővel. A többi baktérium aztán már egy letapadt társukra könnyebben tud megkapaszkodni. Összekapaszkodás közben megkezdik az ún. exopoliszacharid molekulák termelését, amely egy mátrixot képez, azaz egy kocsonya vagy nyálkaszerű burkot.
 
A biofilm kialakulása az első kórokozóktól a kifejlett mátrixburokig:


 













(forrás: wikipedia)
 
A mátrix egyrészt védelmet jelent. A biofilmekben élő kórokozók az antibiotikumokal és fertőtlenítőkkel szemben akár 1000x ellenállóbbak lehetnek, a planktonikus társaikkal összehasonlítva. Másrészt a mátrixban könnyebben és effektívebben kommunikálnak egymással a baktériumok. A kommunikáció hatására planktonikus formában egyébként nem termelődő fehérjéket kezdenek szintetizálni, többek között olyanokat, amik a védekezést szolgálják.
 
A fentiek a magyarázat tehát a biofilmet képező kórokozók nehezebb kiírtására. Számos fül- orr- gégészeti betegségben felmerült a biofilmek szerepe. Főleg idült megbetegedésekben, azaz olyan esetekben, amikor a tudomány mai állása sem garantálja az azonnali, gyors, és maradéktalan gyógyulást. Többek között idült melléküreg gyulladásban, középfül gyulladásban, orrmandula- és mandulagyulladásban, mandulában kialakuló kövekben.
 
Egy érdekes dolog jutott eszembe ennek kapcsán. Vajon orvos elődeink mit sejthettek a biofilmekről, miközben szorgosan naponta ecsetelték a torkokat? Valószínüleg tényleg csak sejtéseik lehettek, mégis egész effektíven dolgoztak a hiper-szuper antibiotikumok nélkül is. Talán csak a biofilmeket dörzsölték le a mandulákról? Viszont ennek az effektív ténykedésnek az volt az ára, hogy nagyon sok banális fül- orr- gégészeti betegséggel naponta kellett sorban állni az orvosnál. Erre manapság senkinek nincs ideje, pedig sokszor nem is lenne rossz, ha az esetleges gyógyszer mellékhatásokat és költségeket nézzük. A mérleg másik oldala, hogy vajon az egészségügy bírná-e kapacitással.

 

süti beállítások módosítása