A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Tudnivalók az emelkedett AST szinthez

2011.09.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: labor ast fertőzéses betegségek torokmandula

Az Anti-Streptolysin O (AST, ASO, ASOT) szint mérése során egy a szervezet által az "A" csoportú, béta hemolizáló Streptococcusok antigénje ellen termelt antitestek mennyiségét mérjük. A fül- orr- gégészetben ezt tipikusan a mandulagyulladás kapcsán vizsgáljuk, főleg, ha azt akarjuk eldönteni, hogy "gócos"-e a mandula, vagy sem. Azonban az AST szintre önmagában nem szabad hagyatkoznunk. Például egy teljesen panaszmentes, fül- orr- gégészetileg (is) negatív páciens esetében is lehet emelkedett az érték (200U felett), ami egyedüli eltérésként nem jelent semmit.

Nemrég facebookon zajlott egy AST-vel kapcsolatos vita, ami elég hasznos volt. Mindenki hozzátette a magáét, de talán Ashraf Elzeiny professzor magvas gondolatai voltak a legjobbak. Ennek kapcsán leírom azt a pár dolgot, amit mindig érdemes végigzongorázni magunkban, ha már egyszer az AST megmérjük, és annak értéke befolyásolja a döntésünket.

Például fontos, hogy ne legyen csőlátásunk, és ne csak a szakmánkban gondolkodjunk! Nem csak fül- orr- gégészeti betegség okozhat magas AST értéket. Nem szabad elfelejtkezni a skarlátról, a poststreptococcalis glomerulonephritisről, de talán még fontosabb, hogy az orbáncról sem, ezek mind emelkedett AST értékkel járnak.

Szintén fontos, hogy az AST emelkedésnek vagy egy latenciaideje (1 hét körül), és utána akár hónapokig tartósan emelkedett maradhat. Tehát egy már jó ideje lezajlott Streptococcus fertőzés is meg tud vezetni minket, ezért a beteg vizsgálata során a pár hónappal ezelőtti fertőzésekre is rá kell kérdezni, ha az AST érték emelkedett. Ráadásul attól még lehet Streptococcus fertőzése a betegnek, hogy az AST érték normális, ez kb. 20%-ban fordul elő. Emellett viszont a tuberculosis és a hepatitis is járhat magas AST értékkel, hiába nem Streptococcus okozza.

Végül, de nem utolsósorban: egy mérés nem mérés, és ez nem csak az AST-re is igaz. Ha ez az érték döntené el a beteg sorsát (pl. mandulaműtét, vagy sem), akkor érdemes újra megmérni! nehogy szennyezett legyen a cső, vagy más jellegű mérési hiba vezessen meg minket!

süti beállítások módosítása