A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mennyi ideig kell utánkövetni a cholesteatomás gyermekeket?

2012.08.21. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus

A cholesteatoma sokszor nagyon-nagyon makacs betegség tud lenni. Akár 1-2 évente operálni kell az érintett fület, és végül csak nyitott technikás üreggel, sőt, esetleg kizárólag radikális fülműtéttel lesz uralható a helyzet, bár szerencsére ez utóbbi manapság már nagyon ritka. És még a nyitott technika vagy a radikális fülműtét sem jelenti okvetlenül azt, hogy a kóros szaruképződés, laphámaktivitás megszűnne, csupán rendszeres kontrollal, gondozással megelőzhetők az újabb és újabb műtétek. Egyébként ez az ami a cholesteatoma elsődleges vagy kizárólagos fülkürtműködési zavar eredetének ellentmond, de az egy másik történet.

Mindenesetre a fentiek szerint a cholesteatomás fület hosszú ideig rendszeresen figyelgetni kell. De mégis meddig? Például a daganatoknál is van egy limit -általában 5 év daganatmentesség-, ami után kimondhatjuk, hogy az illető igen nagy eséllyel meggyógyult. Akkor ezt miért ne lehetne megtenni egy kevésbé súlyos betegség után? Tajvani kollégák ezt most kisgyermekek esetében meg akarták végre mérni, az erdményeikről az augusztusi Laryngoscope-ban megjelent cikkükben számolnak be. És hát ki is kellett mondják, hogy addig kell követni a gyerkőcöket: ameddig lehet. Nincs konkrét időtartam, évszám, még felnőttkorban sem szabad magukra hagyni őket. Vagyis itt is előkerül a személyre szabott kezelés kérdése. Lehet, hogy valakinek nem újul ki egy vagy több műtét után a cholesteatoma, de nem lehet univerzális időtartamot megadni az utánkövetésre. Úgy tűnik, hogy a daganatokhoz képest a cholesteatoma ilyen szempontból nehezebb ügy.

Érdekes lenne egyébként összehasonlítani a gyermekek utánkövetését a felnőttkorban diagnosztizált cholesteatomás esetekkel. Mivel már felvetődött, hogy nem teljesen ugyanúgy viselkedik a cholesteatoma gyermek és felnőttkorban, ezét akár az utánkövetést is jelentősen befolyásolhatja.

süti beállítások módosítása