A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fülműtét: mi az a nyitott technika?

2011.04.26. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül nyitott technikás fülműtét

A fülműtétek során arra törekedünk, hogy a betegséget megoldva lehetőség szerint megőrizzük az eredeti, élettani helyzetet a középfülben. Ez minden további nélkül működik például egy mezei dobhártyaperforáció esetén. Simán be lehet foltozni a lyukat úgy, hogy legfeljebb csak a fül mögötti heg árulkodik arról később, hogy volt fülműtéte a betegnek. Azonban ez bizonyos betegségeknél egyszerűen nem mindig kivitelezhető, és itt elsősorban a kiterjedt cholesteatomára gondolok, de szintén idetartoznak a szerencsére nagyon ritka hallójárati tumorok is. Ugyanis egyes előrehaladott, a csecsnyúlványba (processus mastoideus) beterjedő cholesteatomák esetében, annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel távolítsuk el egyben, maradék nélkül a hámzsákot, és jobban kontroll alatt tudjuk tartani a középfül térségét, egybe kell nyissuk a fül mögötti csecsnyúlvány  üregrendszerét a hallójárattal. Ezt hívják nyitott technikának, angolul canal wall down műtétnek. Ha ilyen műtét után belenézünk a beteg fülébe, akkor a korábbi sima hallójárat helyett egy nagy üreget látunk.

Azonban a nyitott technikás fülműtét nem keverendő össze a régen gyakran végzett radikális fülműtéttel! A kettő nem ugyanaz! Míg a radikális fülműtét esetében egybenyitunk minden üreget a külvilággal (hallójárat, dobüreg, csecsnyúlvány ürege), és a műtét végén nem rekonstruáljuk a dobhártyát és a hallócsontláncolatot sem (sőt kivesszük a hallócsontokat, és még a tubát is illik elskarifikálni), addig egy sima nyitott technikás üregnél csak a csecsnyúlvány ürege közlekedik a hallójárattal és ezáltal a külvilággal, de a dobhártyát pótolva a dobüreget lezárjuk, a hallócsontláncolatot pedig szükség szerint lehet rekonstruálni. Tehát míg radikális fülműtét után nem lesz zárt, légtartó dobüreg, addig a sima nyitott technikás műtétnél lesz, így tehát definíció szerint a sima nyitott technikás fülműtétet hívhatjuk tympanoplasticának, a radikális fülműtétet pedig nem. Z. Szabó Professzor Úr egyik gyakori mondását is még idézném: minden radikális fülműtét nyitott technikás műtét, de nem minden nyitott technikás üreg radikális üreg.

Egyébként a műtéti technika fejlődése vezetett ahhoz, hogy radikális fülműtét helyett nyitott technikás tympanoplasticát végezzünk, ami legalábbis a lehetőségét megteremti annak, hogy valamivel jobb hallása legyen a betegnek, ha sikerül tényleg légtartó dobüreget létrehozni. Ami aztán persze nem mindig jön össze, hiszen ezen betegek jó részének az alapbetegsége pont az, hogy nem működik rendesen a fülkürtje, ami elengedhetetlen a légtartó dobüreghez. Így néha adhesiv processus is kialakul a dobüregben, magyarul a dobhártya, vagy az új dobhártya, a novomembrán, rátapad a dobüregi képletekre. Ha ez történik, akkor általában békén kell hagyjuk azt a fület.

süti beállítások módosítása