A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Különbségek a gyermek és a felnőtt cholesteatoma viselkedése között

2012.03.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül gyermek fül orr gégészet cholesteatoma középfül középfülgyulladás krónikus

Nemrég publikáltak egy cikket az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban, amiben azt próbálja körüljárni egy washingtoni kollégánk, hogy vajon van-e különbség a gyermekkori és a felnőttkori cholesteatoma viselkedése között. Gondolatébresztő cikk, bár elég sokszor csak úgy nyilatkozik, hogy "some have proposed...", illetve "others have theorized...", de mindezeket nem támasztja alá hivatkozásokkal. Mindenesetre oda jutott a szerző, hogy van különbség, és a különbségek a gyermekkori cholesteatoma gyorsabb/agresszívabb növekedését, és gyakrabb kiújulását mutatják.

De miért is lehet rosszabb a gyermekkori cholesteatoma? Az érvek közül a konkrét hivatkozás nélküli kategóriába tartozik az a feltételezés, hogy a gyermekek még érintetlenebb mastoidürege alkalmasabb terep lehet, hogy gyorsabban nőjön bele a cholesteatoma, mint a felnőtteké, főleg, ha jól pneumatizált az üregrendszer. Szintén teoretikus ok, hogy a gyermekkorban gyakrabban előforduló középfülgyulladás, mint stimuláló faktor is elősegítheti az agresszívabb viselkedést, mivel ez a sejtosztódást, illetve úgy általában a cholesteatoma növekedését serkenti. Harmadik elméleti okként pedig a szerző a gyermekek vérében keringő több növekedési faktort, mint potenciális cholesteatoma-növesztőt említi meg.

Hivatkozik viszont a szerző egy 1996-os Buija cikkre, amely a gyermekkori cholesteatoma keratinocytáinak gyorsabb sejtciklusát igazolta, valamint jelentősebb gyulladásos eltérést a hámban.  De ez a fentieket nem igazán magyarázza. Azt gondolom, hogy ez nem az oka, hanem inkább következménye a feltételezett folyamatoknak.

De mi van, ha például immunológiai okai vannak az egésznek? Például a még éretlenebb immunrendszer teszi agresszívabbá a gyermekkori cholesteatomát? Vagy a keratinocyták esetleg életkorral változó membránfehérje expressziója ingerli jobban az immunrendszert? Elméletnek ezek is jók lehetnének. Viszont az biztos, hogy érzésre tényleg rosszabbak a gyermekkorban kezdődő cholesteatomák. Igazi kálvária.

Esetleg másnak vannak ezzel kapcsolatban elképzelései?

süti beállítások módosítása