A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Orrgarati daganat TNM

2011.10.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr onkológia garat fülkürt tnm orrgarat

Legutoljára a ventillációs tubusról írtam, amit elsődlegesen idült savós középfülgyulladás kezelésére használunk. Bár ez a betegség tipikusan kisgyermekkori probléma, de néha előfordulhat felnőtt emberben is. Ez viszont mindig gyanús, főleg 50-60 éves kor körül, vagy felette. Ugyanis ekkor már jóval ritkábbak a fertőzések a kisgyermekkorhoz képest, viszont nő az orrgarati daganat, mint oki tényező lehetősége. A tumor csak nő az orrgaratban, elzárja a fülkürtöt, és a nyomáskiegyenlítési zavar vezet a savós középfülgyulladáshoz. Sokszor az idült savós középfülgyulladásból, mint egyetlen tünetből kiindulva diagnosztizáljuk az orrgarati daganatot, nincs sem fájdalom, sem orrvérzés, semmi más.

Ha tényleg daganat okozza a fülproblémát, akkor az nagyon ritkán, de akár jóindulatú nyálmirigytumor is lehet, viszont sajnos legalább ennyi az esélye, hogy rosszindulatú hámdaganatról van szó, azaz rákról. Az orrgarat speciális helyen van (határolja a koponyalapot, melléküregeket, szemgödört, garat körüli réseket), és az itt kialakuló rosszindulatú daganatok szövettanilag sem az "átlagos" elszarusodó laphámrákok. A daganat kiterjedésére vonatkozó TNM-je, legalábbis a "T" stádiumbeosztása is eléggé speciális. Nem a szokványos, centiméterben kifejezett kiterjedés meghatározásán alapul, hanem a közeli anatómiai struktúrák, alrégiók érintettségén.

A T stádiumbeosztás tehát az orrgaratban (nasopharynx) a következő:

T1: A daganat az orrgaratban van
T2a: A daganat előre az orr felé, vagy lefelé, a garat felé elhagyja az orrgaratot
T2b: T2a + a daganat a garat körüli résekbe (parapharyngeum) is beterjed
T3: A daganat beterjed a csontállományba, vagy a melléküregrendszerbe is
T4: T3 + a koponyaüregbe és/vagy az agyidegekre és/vagy az orbitába és/vagy az inratemporalis fossába és/vagy a hypopharynxba való terjedés

süti beállítások módosítása