A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A TNM beosztás

2010.09.16. | drHorváthTamás | komment

Címkék: onkológia pajzsmirigy fültőmirigy parotis tnm orrgarat

A rosszindulatú daganatos betegségek kiterjedésére, stádiumbeosztására évtizedekkel ezelőtt kidolgoztak egy univerzális rendszert, ez a TNM beosztás. Ez hasznos, mert ha az ember daganatos betegséggel találkozik, a TNM alapján könnyebben meg tudja tervezni a megfelelő terápiát, az eredmények összevethetőkké válnak, és jobban meg lehet jósolni a kimenetelt.

A TNM rövidítés 3 paramétert takar:
T: Tumor, azaz az elsődleges daganat kiterjedésére vonatkozik
N: Lymph Node, azaz nyirokcsomóáttét megléte vagy hiánya, nagysága, száma, oldalisága
M: Metastasis, azaz távoli áttét. (Valójában a nyirokcsomók is áttétek egyébként)

Az elsődleges daganat kiterjedése alapján (T) 0-4 stádiumot különböztetünk meg, a nyirokcsomókra vonatkozóan (N) 0-3, míg a távoli áttétek esetén (M) 0-1 stádiumok léteznek. A fül- orr- gégészeti daganatokat is ennek megfelelően lehet TNM szerint beosztani. A fej-nyak területén messze nagy többségben vannak a laphámból kialakult daganatok, a TNM beosztás alapvetően az ilyen típusú rákra érvényes. De más eredetű daganat esetén is alkalmazható. Ilyen az orrgarati rák, ahol a leggyakoribb szövettani típus a nasopharyngealis carcinoma, a fültőmirigy daganat, ahol több fajta szövettani típus is előfordul, vagy például a pajzsmirigy rosszindulatú daganatai is, ahol szintén nem annyira laphám kiindulású tumorok lehetnek.

A TNM beosztás a fej-nyakon régióként változik. Más a TNM beosztása a gégeráknak, más a nyelvtumornak, stb. Alapvetően a T stádiumban vannak különbségek, bár a legtöbb esetben a kiterjedés számít: általában 2 centimétereként lép egy stádiumot előre a daganat.

Az egész témát egyébként azért vetettem fel, mert előbb-utóbb lesz olyan bejegyzés, ahol a TNM-re majd hivatkoznék, és jó az, ha az alapok itt is megvannak.

süti beállítások módosítása