A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Ventillációs tubus lehetséges szövődményei

2011.10.03. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül fülkürt ventillációs tubus középfülgyulladás krónikus

Mint minden orvosi tevékenységnek, az elsősorban az idült savós középfülgyulladás kezelésére használt ventillációs (grommet) tubus alkalmazásának is lehetnek szövődményei, mellékhatásai. Ilyen lehet például a tartós fülfolyás, ami elég sokszor előfordul. Ez esetben nem csak a középfül üregrendszerében lévő negatív nyomás szív ki savót a nyálkahártyából, hanem aktív gyulladásos folyamat zajlik, vagyis alakul ki. Ez lehet például a tubuson keresztül történt felülfertőződéstől is, de a tubus, mint idegentest is kiválthat ilyet. Az is előfordulhat, hogy a tubusba beszárad a váladék, és eldugul, amit alkalomadtán ki lehet oldalni (pl. H2O2-val), de ez nem mindig sikerül. Nem túl ritka az a helyzet sem, hogy túl gyorsan esik ki a tubus, és még nem állt helyre a megfelelő nyomáskiegyenlítési funkció a középfülben, ezért az idült savós középfülgyulladás újra kezdődik. Nekem volt már olyan, hogy 2 nappal később már nem volt benn a tubus, pedig biztosan jól beraktam. Ez pech, de persze minden előtte felsorolt dolog az.

Előfordulhatnak akár sérülések is. Ezek közül talán a legenyhébb a hallójárat bőrének sérülése, mivel az legtöbbször csak némi vérzéssel jár, és magától, minden egyéb ténykedés nélkül meggyógyul. Ennél rosszabb a helyzet, ha például a hallócsontláncolat sérül, mivel az csak műtéti úton hozható helyre. Pontosan emiatt kell az első-alsó  dobhártya-negyedbe helyezni a tubust, mivel ott nincs láncolati elem. Meg lehet aztán sérteni akár még a tubát is, amitől lehegedhet, sőt, elméleti szinten akár egy szabadon, csontos tok nélkül futó arcideg is sérülhet, ha valaki a hátsó-felső negyedben próbálkozik.


Az eddig felsoroltak az úgynevezett korai szövődményekhez tartoznak. De ha a behelyezéssel nem is volt probléma, és a korai szakasz eseménytelen is, attól még sajnos később is lehetnek problémák. Ilyen például a tartós perforáció a tubus kiesése után. A tubus legtöbbször spontán kiesik, és utána a természet begyógyítja a lyukat, de néha előfordul, hogy mégsem. Ennek majdnem az ellentéte, mikor a szervezet túl stabilan, nagy hegekkel gyógyítja be a lyukat, és a hegesedés esetleg a dobhártya rezgőképességét csökkenti. Szerencsére azért a legtöbb heg érdemi hallásvesztést nem okoz. Szintén ritka, de találkoztam már olyan esettel, hogy a tubus után cholesteatoma alakult ki. Ilyenkor vélhetően a behelyezés során elszarusodó laphám sodródik a középfülbe, és ez indítja el a folyamatot.

A fentiek is mutatják, hogy mint minden beavatkozással, a ventillációs tubus behelyezésével is csínján kell bánni. Kb. 2 éve találkoztam egy beteggel, akinek egy repülőút során savós középfülgyulladása lett (aero-otitis). Ahogy leszállt a gép, rögtön elment egy helyi fül- orr- gégészhez, mert nagyon fájt a füle. A kolléga azonnal berakott a fülébe egy tubust, zéró várakozási idő után, pedig szerintem lehet, hogy csak egy paracentesis (fülfelszúrás) elég lett volna, sőt, esetleg még az sem. Persze ott és akkor nem láttam a beteg fülét, ezért könnyen beszélek, de a tubussal nem értek egyet a sztorit ismerve. Utána másfél évig nem akart kiesni a füléből, addig nem mehetett bele víz, végül aztán kiszedtem. Egyébként azóta sincs baja a repüléssel, pedig gyakran utazik.

süti beállítások módosítása