A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Videó a dobhártyába helyezett ventillációs tubusról

2010.03.10. | drHorváthTamás | 3 komment

Címkék: video fül dobhártya középfül fülkürt ventillációs tubus



Találtam egy jó videót a Massachusetts Eye and Ear Infirmary, bostoni szemészeti és fülészeti központ youtube anyagában a dobhártyába helyezendő, úgynevezett ventillációs vagy grommet tubusról. Ezt akkor szükséges berakni, ha a dobüregben a fülkürt nem megfelelő működése miatt tartósan vákuum keletkezik, majd következményes krónikus savós középfülgyulladás alakul ki. ITT már írtam a fülkürtről, az orrgarat és a középfül viszonyáról, ami akár tubushoz is vezethet.

Egyébként meg akartam keresni, hogy mi a leírt, hivatalos magyar ajánlás a ventillációs tubus behelyezésére vonatkozóan, de nem találtam ilyet. Pedig megnéztem a 1999-es Ribári tankönyvet, a 2002-es Fül- Orr- Gégegyógyászat Szakmai irányelves és algoritmusos szuplementumát, és a 2009-es Fül- orr- gégészeti útmutatót is. A google-ban sem jutottam sehova ez ügyben. Ha valaki kolléga tud ilyenről, tegye meg, hogy megírja nekem!

Viszont találtam ITT egy jó cikket arról, hogy kanadai fül- orr- gégészek hogy látják, mikor javasolt behelyezni a ventillációs tubust. Ők 6 javallatot találtak:
- tartós savós középfül gyulladás ("persistent effusion")
- legalább 3 hónapon át fennálló, antibiotikumra nem reagáló savós középfül gyulladás (ezt én az első, konkrét időtartamhoz nem kötött kategóriához sorolnám) 
- 6 hónap alatt legalább 7 középfül gyulladás
- a korábbi savós középfül gyulladások legalább 3 hónapig tartottak
- tartósan behúzott dobhártya ("abnormal tympanic membrane"-nek írták, gondolom az abnormal jelen esetben = behúzott)
- kétoldali, legalább 20dB-t elérő vezetéses halláscsökkenés

Szabad vitatkozni!

süti beállítások módosítása