A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A dendritikus sejtek szerepe a krónikus melléküreg gyulladásban

2016.05.20. | drHorváthTamás |

Címkék: orr immunrendszer melléküregek melléküreggyulladás idült staphylococcus dendritikus sejt

Továbbra sem tudjuk, hogy pontosan mi okozza a krónikus sinusitist, legalábbis, hogy mi lehet az általános közös pont ezekben a betegekben, ha van egyáltalán. Mert még az sem kizárt, hogy teljesen különböző molekuláris vagy sejtszintű problémák vezetnek ugyanolyan tünetcsoporthoz, csak mi gondoljuk azt, hogy egy a gyökere az összes krónikus melléküregbeteg problémájának. Már itt a blogon is írtam a gombák és a Staphylococcus lehetséges szerepéről, ez utóbbi esetleg mint biofilm is felmerült, szóba került a reflux, de felvetették már autoimmun reakció lehetőségét is, illetve az immunrendszer más jellegű hibás, túlzott reakciója is. Az sem kizárt, hogy egyébként egyes esetekben csillószőr- vagy nyák-összetétel zavar áll a háttérben.

Az immunrendszerre viszont érdemes visszatérni. Az egy nagy varázslat nekünk, mezei fül- orr- gégészeknek, miközben végül is az általunk kezelt gyulladásos folyamatokat az immunrendszer alakítja. Persze az egy dolog, hogy vajon primeren a helyi immunrendszer-e a hibás a krónikus gyulladásért, vagy pedig a krónikus melléküreg betegek helyi immunrendszere már csak sodródik az árral, de nem az az elsődleges felelőse a bajnak, ha szabad ilyen képzavarral élnem. Az előbbi verziót erősíti, hogy a krónikus légúti betegségekben nagyon elővették az ún. dendritikus sejteket, és azok rossz működését okolják a tartós légúti gyulladásért (lásd EZT a google scholar keresést). A dendritikus sejtek antigén prezentáló sejtek, és megtalálhatók a légúti nyálkahártyában is, és befolyásolják a T helper sejtek differenciálódását, ami ezáltal kihat az egész immunválasz jellegére, minőségére. Az alsóbb légúti krónikus gyulladásos folyamatokban, például az asztmában a dendritikus sejtek szerepe már nagyon felértékelődött, és mivel a melléküregek is a légutakhoz tartoznak, miért ne lehetnének itt is felelősek a krónikus gyulladásért?

nri1256-f1.jpg

Dendritikus sejt (képforrás: nature.com)

Onnan jön ez az egész, hogy most a Clinical and Experimental Allergy-ben írtak a krónikus sinusitis kapcsán a dendritikus sejtek lehetséges szerepéről. Ez nekem azért tetszik, mert ez úgy magyarázhat meg sok mindent, hogy közben nem zárja ki az eddigi teóriák nagy részét. Miért is? Mert ha a dendritikus sejtekkel van gond, akkor az lehet olyan típusú probléma, ami a Staphylococcus-szal vagy a gombákkal kapcsolatos immunválaszra hat ki, és nem zárja ki a biofilmet sem. Azért okoz a Staphylococcus aureus szuperantigén krónikus sinusitist, mert a rájuk adott normál immunválasz helyett a dendritikus sejtek hibája folytán egy túlzott immunreakció alakul ki, például. Persze ez csak egy teória, de lehetséges forgatókönyv. Kivéve, ha egy immunológus megcáfolja, mert az sem kizárt, hogy a szuperantigénes kaszkádban nincs is szerepe a dendritikus sejteknek, akkor sajnos ez is bukta.

süti beállítások módosítása