A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A krónikus melléküreggyulladás, mint autoimmun betegség

2011.10.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: melléküregek melléküreggyulladás idült

Megint itt egy érdekes hír: a Journal of Clinical Allergy and Immunology-ban megjelent egy cikk, ami felveti annak a gyanúját, hogy a krónikus melléküreggyulladás esetleg autoimmun betegség lehet. Chicagoi kollégák a normál populáció orrnyálkahártyájához képest emelkedett antinukleáris antitest szinteket mértek orrpolipszövetben, főleg olyan betegeknél, akiknél ismételt műtétre került sor.

A polipos vagy anélküli krónikus sinusitis kialakulásának pontos oka nem ismert, de elsősorban valamilyen fertőző ágenst hoznak vele kapcsolatba. Viszont miért ne lehetne részben vagy elsődlegesen autoimmun betegség? Hiszen úgy is viselkedik. Krónikus gyulladás, ami szteroidra javul leginkább, és a tudomány mai állása szerint inkább csak gondozni tudjuk az ilyen betegeket, de nem végleg meggyógyítani. Bár mindig próbálkoznak vele, de az antibiotikum nem hatékony ebben a betegségben, legfeljebb a felülfertőződések esetén segít valamennyit.

Az ember akár azon is elfantáziálhat, hogy mindenkinek igaza van, és mondjuk gomba és/vagy staphylococcus aureus indít el egy autoimmun folyamatot. És ha ez igaz lenne, akkor kitörne a világbéke...

süti beállítások módosítása