A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az idült orrmelléküreg gyulladás (krónikus rhinosinusitis) oka

2009.08.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: genetika antibiotikum melléküregek betegségekről részletesebben melléküreggyulladás idült

Korábban már volt szó a heveny és az idült melléküreg gyulladásról, valamint arról is, hogy miért szükséges különbséget tenni a kettő között. Alapvető különbség van a két betegség kialakulásának mechanizmusában, ami miatt a panaszok is különbözőek, és a kezelés is más. Az idült melléküreg gyulladás az esetek nagyon nagy részében a nyálkahártya normál ingerekre adott kóros válasza révén jön létre. Tehát egyfajta genetikai eltérésről van szó, ami miatt a nyálkahártya olyankor is gyulladásban van, mikor egyébként nem kéne. Kutatócsoportok már régóta próbálják megtalálni az(oka)t a faktor(oka)t, ami elindítja ezt a kóros immunológiai folyamatot. Két különböző elmélet létezik, bár sokfajta kísérlet ellenére egyik sem nyert még 100%-ban létjogosultságot. Van közös vonás a két teóriában: mindkét esetben valamilyen kórokozó által kiváltott téves vagy túlzott immunreakciót gyanítanak a háttérben.


 
Az egyik iskola szerint a folyamat mögött gombák állnak. Az elmélet képviselői azt mondják, hogy ezekben a betegekben az allergiához hasonlítható immunreakció indul be a normál körülmények között is a melléküregekben élő gombafajok ellen. Tény, hogy az emberi orrban és a melléküregekben egészséges emberek esetén is találunk gombákat. Szintén ismert, hogy ritkán, szinte kizárólag csak immunhiányos állapotban (HIV, súlyos cukorbetegség, kemoterápia, stb.) bizonyos agresszív kórokozó gombák komoly, kezelés nélkül akár halálos gyulladást is tudnak okozni. Az idült melléküreg gyulladásban azért vetődött fel a gombák szerepe, mert egyes gombák ellen aktiválódó sejttípusok, valamint gombák ellen termelődő immunfehérjék szintje a betegek nyálkahártyájában emelkedett volt. Kezelési kísérletek is voltak gombaellenes gyógyszerekkel, azonban ezek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Bár ez utóbbi önmagában nem jelenti azt, hogy kizárható a gombák szerepe, csak a hagyományos gombaellenes kezelés kudarcát jelzi. (cikk1, cikk2)

 
A másik teória képviselői szerint baktériumok, azon belül is elsősorban a Staphylococcusok által termelt káros anyagok, toxinok elleni túlzott immunreakció okozza a krónikus melléküreg gyulladást. Ezt alátámasztják azok a kutatások, melyek szerint az idült melléküreg betegek esetében nagyobb számban találhatók meg egyes Staphylococcus fajok. Az utóbbi időben az úgynevezett szuperantigén elmélet került előtérbe. A szuperantigén azt jelenti, hogy az adott baktériumok által termelt egyes fehérjék a megfelelő fehérvérsejttel reakcióba lépve az átlagos immunreakciónál jóval nagyobb gyulladást generálnak, és ez vezet a nyálkahártya károsodásához, ami ördögi körként tovább fokozza a gyulladást. Ezt a folyamatot elősegítheti, hogy az orrban található nyák ilyen helyzetben a belekerülő toxinok túlélését növelik, tehát elnyújtott immunválasz várható. (cikk1, cikk2)

 
Amennyiben a kettő közül valamelyik (vagy egy harmadik) elmélet bizonyítást nyer, az jelentős előrelépés lesz a fül- orr- gégészetben, mivel megnyithatja az utat az effektív kezelés felé. Ugyanis jelenleg a krónikus melléküreg gyulladást véglegesen gyógyítani nem tudjuk. Csak többé-kevésbé karban tudjuk tartani szteroidos orrspray-k rendszeres adásával, alkalmi orális szteroid kezeléssel, illetve műtéttel.
Viszont az már a fentiek alapján is nyilvánvaló, hogy a krónikus melléküreg gyulladást NEM antibiotikummal kell kezelni!

süti beállítások módosítása