A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A krónikus sinusitis, mint nyálkahártya hiperreaktivitás

2013.11.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: melléküregek melléküreggyulladás idült

A múltkori szakcsoporton Karosi Tamás kollégánk előadása kapcsán némi filozofálgatás történt, hogy a krónikus melléküreg-gyulladásban mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Vajon a baktériumok által kialakított biofilmek teszik tönkre a melléküregek nyálkahártyáját, vagy az eleve rosszul működő nyálkahártyán telepednek meg könnyebben a baktériumok, és alakítanak ki biofilmet? Végül az üléselnök Hirschberg Tanár Úr és Tamás abban maradtak, hogy valószínűleg a nyálkahártya-probléma van előbb, a baktériumok és a biofilmek csak később jönnek.

Ezt is alátámasztja egy friss Otolaryngology - Head and Neck Surgery cikk, amiben egészséges és krónikus sinusitises betegek melléküregeinek baktériumtartalmát hasonlították össze, valamint citokin-szinten a nyálkahártya immunválaszát is vizsgálták. És hát érdekes módon a betegek jó részénél ugyanolyan baktériumokat találták, mint az egészséges emberekben, viszont a baktériumokra adott immunválasz a krónikus sinusitises betegeknél jóval nagyobb volt. Azaz szerintük egyfajta allergiás reakció, de legalábbis nyálkahártya hiperreaktivitás okozná a betegséget. Ez beleillik a primer nyálkahártya-betegség vonulatba, de mégis más megközelítés, mint az eddigiek. A klasszikus etiológia egy adott kórokozóhoz köti a krónikus sinusitist (Staphylococcushoz vagy gombához), de volt már olyan cikk is, ami autoimmun eredetet feltételezett.

Érdekes most egy másfajta teóriáról olvasni. Ez azért fontos, mert egyrészt eddig egyik elmélet sem nyert 100%.-ig bizonyítást, tehát érdemes tovább keresni, másrészt pedig ennek lehet, hogy pont az az oka, hogy ez egy heterogén betegcsoport, és valakinél az egyik, másoknál pedig a másik ok áll a háttérben.

süti beállítások módosítása