A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Staphylococcus aureus biofilm krónikus melléküreggyulladásban

2011.06.09. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fess műtét melléküregek biofilm melléküreggyulladás idült

Egy ideje titkos favoritjaim lettek a biofilmek, mondhatni a rajongójuk lettem. Szerintem egy csomó fül- orr- gégészeti betegségért és panaszért ők lehetnek a felelősek. Például az idült melléküreggyulladás (chronic rhinosinusitis - CRS) kapcsán is jelentőséget tulajdonítok nekik, erről írtam is már korábban. Azt gondolom, hogy a CRS-es betegek egy részénél az lehet a probléma, hogy ott a biofilm a melléküregekben, és a szervezet nem tud rendesen megküzdeni vele. Kínlódik, próbálkozik, de csak egy hasztalan nagy immunválasz van, de nem effektív a harc. Persze, hogy ezen belül mi lehet a probléma, azt már nem tudom, bár elég sok vizsgálat arra mutat, hogy a veleszületett immunitással van a baj, és erre az alapproblémára rakódhat rá a biofilm. Persze ez csak egy elmélet, ezért halkan mondom, ráadásul nem is vagyok benne biztos, hogy a CRS az egy és oszthatalan betegség, hanem inkább betegségcsoport. Szóval ha van is az elméletben valami, akkor is nagy eséllyel csak a betegek egy részére igaz ez.

A biofilm és CRS kapcsolatát már egy ideje sokan vizsgálják. Pár napja ausztrál kollégák publikáltak a Laryngoscope-ban egy prospektív, biofilmekre fokuszáló vizsgálatot a CRS miatt végzett FESS műtéteiket elemezve. A betegeik 77%-ában találtak valamilyen biofilmet. Ráadásul a Staphylocuccus aureus monomikróbás formában, vagy polimikróbás biofilm részeként a többi baktérium által kialakított biofilmhez képest kifejezetten rosszabb prognózist jelentett a műtét után. Azaz azoknál a betegeknél, akiknél a műtét közben vett mintán Staphylococcus aureus biofilmet találtak, kevésbé csökkentek műtét után a panaszok, az endoszkóppal látható gyulladásos jelek, és az életminőség sem javult megfelelően. Ez főleg a Haemophilus monomikróbás biofilmekkel összehasonlítva volt szignifikánsan rosszabb, de a több baktériumból álló polimikróbás biofilmeknél is rosszabb volt, ha azok nem tartalmaztak Staphylococcust.

Az a fránya Staphylococcus aureus! Már szuperantigénjei kapcsán is hírbe hozták a CRS-sel, most meg tessék, itt a biofilm vonal is! Csak lehet benne valami, vagy nem?

süti beállítások módosítása