A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Szisztémás szteroidkezelés gyermekkori krónikus savós középfül-gyulladásra

2016.03.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül szteroid gyermek fül orr gégészet középfül ventillációs tubus grommet tubus középfülgyulladás savós

Érdekes free fulltext cikk jelent meg nemrég a BioMed Centralon. Azt vizsgálják az OSTRICH study keretében walesi kollégák, hogy segít-e egy 1 hetes szisztémás szteroidkezelés (gondolom csepp formában) kisgyerekek krónikus savós középfül-gyulladásán (OSTRICH = Oral Steroids for the Resolution of Otitis Media with Effusion in Children). Ez így leírva elég brutálisnak hangzik, szisztémás szteroidot adni egy olyan kórképre, aminél eleve a várakozás során sokszor magától is rendeződik a betegség? Na ne már, legalábbis az én gyerekeimmel ilyet ne csináljanak!

Viszont az ördög természetesen a részletekben rejlik itt is: olyan 2-8 éves gyerekeket vizsgálnak, akiknél már legalább 3 hónapja fennállt a szignifikáns halláscsökkenést okozó idült savós középfül-gyulladás, és valójában grommet tubus beültetésre vártak. Szóval itt az a kérdés, hogy műtét vagy szteroid. És főleg az, hogy 5 héttel, 6 hónappal, és 12 hónappal később hogy hallanak ezek a gyerekek. Ez egy folyamatban lévő study, szóval konkrét eredmény még nincsen. Egyébként 2002-ben már Cochrane cikk is megjelent a szisztémás szteroid hatékonyságáról, de ott evidencia szinten az jött ki, hogy rövid távon jó, hosszú távon még nincs érdemi eredmény. Hát főleg ez utóbbit hivatott eldönteni az OSTRICH kutatás.

Ha ebben a kontextusban nézzük, nem is annyira ördögtől való ez a felvetés. Hiszen a tubusbeültetésnek is lehetnek mellékhatásai, szövődményei (1, 2), meg hát mégiscsak egy altatásban végzett beavatkozás a maga egyéb kellemetlen vonzataival. Ezzel szembe állítva egy egyhetes gyógyszeres kezelés végül is nem is biztos, hogy a világ vége. Csak hát a szteroid szóra sokszor feláll a szőr a hátunkon, pedig most már szinte mindennapos, hogy használjuk, orrpolipra, akut halláscsökkenésre, fájdalomcsillapításra, stb.

süti beállítások módosítása