A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mastoiditis kérdések

2013.03.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül szövődmények középfülgyulladás akut mastoiditis

Háziorvosoknak született egy cikk a mastoiditisről a Journal of the American Board of Family Physicians-ben, de hiába nem fül- orr- gégészek a célcsoportja az újságnak, azért az ilyen cikkekben sokszor vannak számunkra is hasznos, de legalábbis gondolkodásra késztető dolgok. Például írják, hogy a retroauricularis panaszokat a fissura tympanomastoideán keresztül kijutó gyulladás okozza: "In rare cases, untreated mastoiditis can sometimes result in increased pressure within the mastoid cavity, which is relieved by movement of the fluid through the tympanomastoid fissure; this causes postauricular tenderness and inflammation." Akkor végül is akár ez is lehet a hallójárat belső harmadi szakasz felső fali süppedésének oka? Vagy pedig csak simán az antralis térség obstruktív gyulladásának a következménye, és a szomszédos osteomyelitis miatt alakul ki? Emellett én már több, a külső mastoidfalon kialakult nekrózis okozta sipolyozást láttam, a genny fogta magát, megette a csontot, és egyszer csak kijutott a bőr alá. Viszont ha tényleg a fissura a tipikus köztes stáció, akkor miért nem mindig ott jön át a genny is, miért a lateralis üregi falon lesz nekrózis? Miért nem a fissura tágul fel még jobban?

Fissura tympanomastoidea:

tympanomastoid fissure.png(képforrás)

Másik érdekes kérdés, hogy ha képalkotón mastoiditist látunk, akkor mikor kell megijedni. Ha a beteg panaszmentes, és a fültükri képe is negatív, akkor nincs baj, csak melléklelet, erről már volt szó itt. A probléma ott lehet, ha a betegnek panaszai is vannak, zajlik egy középfülgyulladás, és akkor készül CT vagy MRI. Ugyanis ilyen esetben simán lehet a mastoidüregben genny valódi, "veszélyes" mastoiditis nélkül is, hiszen ez az üregrendszer a mesotympanon folyadékpuffereként is működhet. Ilyen esetben a csontpusztulás az, ami utalhat arra, hogy mastoiditisről van-e szó. Ha pl. CT-n nem látszódnak az üregrendszeri trabeculák, az rossz jel, az már komoly ügy, műtétes fajta. De mi van akkor, ha egy gyengén pneumatizált mastoidüregről van szó, ahol eleve nem nagyon vannak trabeculák? Műtét vagy nem műtét? Kérdéses esetben én egyébként egyértelműen feltáráspárti vagyok, sőt, szerintem a klinikum dönt, nem annyira a képalkotó. Szóval ez a kérdés nem is annyira kérdés...

süti beállítások módosítása