A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mastoiditis (csecsnyúlvány gyulladás)

2009.06.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül antibiotikum szövődmények fertőzéses betegségek fülműtét betegségekről részletesebben középfül középfülgyulladás akut mastoiditis

A mastoiditis, azaz a csecsnyúlvány gyulladása általában akut középfülgyulladás szövődményeként léphet fel, ritkábban krónikus középfülgyulladás, azon belül is az ún. cholesteatomás középfülgyulladás fellángolása során alakul ki. A csecsnyúlvány a fülkagyló mögött tapintható, kidomborodó csont, mely belülről levegővel kitöltött járatrendszert, sejteket tartalmaz, és direkt összeköttetésben áll a középfül üregével.

Mastoiditis esetén a gyulladás a középfülből a csecsnyúlványba is beterjed, és ott gennygyülem alakul ki. A csecsnyúlvány gyulladása veszélyes állapot, mivel ilyen esetben a gyulladás könnyen továbbterjedhet a központi idegrendszerre, és a belsőfülre (egyensúlyközpontra) is.

Manapság, a korszerű antibiotikum érában a mastoiditisek száma jelentősen lecsökkent. Ennek ellenére mindig körültekintően kell kezelni, és ami szintén nagyon fontos, kontrollálni a középfülgyulladást, mivel néha az antibiotikumok csak elmaszkolják a gyulladást, elfedik a tüneteket, de a betegség továbbra is ott lappang!

Tipikus esetben a következő tünetek vethetik fel a mastoiditis gyanúját:
- akár hetekig elhúzódó, gyógyszeres kezelésre nem javuló középfülgyulladás
- a csecsnyúlvány fájdalma, nyomásérzékenysége
- elhúzódó magas lázsúlyos esetben elálló fülkagyló, vörös, puha tapintatú csecsnyúlvány

 
Mindezek mellett pedig szinte mindig az akut középfülgyulladás tüneteit is érzékeljük:
- fülfájdalom
- halláscsökkenés
- fülfolyás
 

(forrás: http://www.entsurgery.uk.com/inc/mastoiditis.jpg)

A mastoiditis kezelése műtéti, méghozzá sürgős műtét! A műtét során az egyébként levegővel, jelen esetben általában gennyel teli csecsnyúlványt feltárjuk, és egy egységes üregrendszert alakítunk ki a csecsnyúlványban, mely széles átmenettel kell, hogy közlekedjen a középfüllel. Emellett antibiotikus kezelés is okvetlenül szükséges.

 

(forrás: http://graphics8.nytimes.com/images/2007/08/01/health/adam/7142.jpg)
 
A műtétet követően általában a beteg panaszai gyorsan javulnak, és a betegség gyakorlatilag maradványtünetek nélkül gyógyul.

 

 

süti beállítások módosítása