A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mastoiditis (csecsnyúlvány gyulladás), mint MRI melléklelet

2011.02.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül szövődmények középfül középfülgyulladás akut mastoiditis

Már korábban is akartam írni erről a témáról, de most, hogy a legújabb European Archives of Oto- Rhino- Laryngology-ban megjelent egy idevágó cikk, ténylegesen meg is teszem. Ugyanis egy visszatérő félreértésről van szó.

Többször jöttek már úgy betegek, hogy valamilyen okból (fejfájás, szédülés, stb.) készült koponya MRI felvételük, melynek leletén szerepel, hogy mellesleg egyik vagy másik oldalon mastoiditis, azaz csecsnyúlvány gyulladás van (a mastoiditisről részletesebben ITT). A mastoiditis egy középfülgyulladás szövődmény, ami kezelés nélkül még nagyobb problémát tud okozni, ezért komolyan kell venni. Ráadásul gyakorlatilag mindig műtéti megoldást igényel még manapság is. Abba most ne menjünk bele, hogy egyes helyeken már próbálkoznak kizárólag gyógyszerrel, erről tényleg majd máskor.

Szóval jön az egyébként fülészetileg panaszmentes beteg. Olvasta az MRI leleten a mastoiditis diagnózist, és megnézte az interneten, hogy az micsoda, majd megijedt. Hasonló helyzet, hogy ha akut neurológiai probléma miatt készül az MRI, ami mastoiditist ír le, és ez alapján az ideggyógyász a középfülfolyamatban véli megtalálni a probléma forrását. Miközben a betegnek nem fáj a processus mastoideusa, sem a füle, szintben álló, ép dobhártyái vannak, és légtartó a dobürege.

Tehát a kavarodást itt az okozza, hogy ami radiológiai értelemben mastoiditis, az fül- orr- gégészeti értelemben nem az, legalábbis a fenti betegek esetében nem az. Például a bejegyzés elején említett tanulmányban 275 betegből összesen csak 17,5%-nak volt egyáltalán bármilyen fülészeti betegsége, de "igazi" mastoiditise egyiknek sem. Egyébként volt tubahurut, savós középfülgyulladás, idült középfülgyulladás, vagy például tympanosclerosis is. Ugyanakkor természetesen érthető a radiológusok állásfoglalása, hiszen látnak egy olyan jelet a felvételen, ami gyulladásra utal, és ezt nyilván le is kell írniuk. És igazuk is van, hiszen ha nomenklaturális oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor gyulladásos jel a processus mastoideusban = mastoiditis. Szintén érthető a neurológus reakciója, aki a lelet alapján von le következtetést. Ha például felmerül, hogy a betegnek agyhártyagyulladása van, és hozzá egy szövődményes középfülgyulladása a képalkotó szerint, akkor teljesen jogos az erős gyanú az ok-okozatot illetően.

De ez nem az a mastoiditis, amitől félnünk kell, legalábbis ha fülpanasza és fülstátusz eltérése nincs a betegnek. Valamilyen középfül patológia, vagy korábbi gyulladásos folyamat maradványa. A klasszikus mastoiditis nem radiológiai diagnózis, kell hozzá a beteg panasza és fül- orr- gégészeti vizsgálat is. Ez is mutatja, hogy a fül- orr- gégészeti betegségek is nagyon sokszor több szakma közreműködését is igénylik. Jelen esetben önmagában radiológiailag nem eldönthető a kérdés, míg máskor pedig önmagában csak fül- orr- gégészeti vizsgálattal, képalkotó nélkül nem lehet megmondani a probléma forrását, főleg a melléküreg-betegségeknél.

süti beállítások módosítása