A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Az anyai dohányzás az újszülött rosszabb belsőfül-működéséhez vezethet

2011.07.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: dohányzás fül belsőfül audiológia

Mint arról már régebben írtam, a hallás nem egy passzív történés, hanem egy aktív folyamat. A belsőfül energia befektetésével erősíti fel a bejövő hangot, e mechanizmus (cochlear amplifier) nélkül lényegesen rosszabbul hallanánk (akár 40 dB-lel). Ennek a rendszernek a működése egész jól vizsgálható az ún. otoakusztikus emisszió segítségével. Az otoakusztikus emisszió a belsőfül működése közben keletkezett "zaj", ami minden külső behatás nélkül is mérhető (spontán otoakusztikus emisszió), illetve valamilyen ingerrel speciális zajválasz is kiváltható, ha jól működik a belsőfül csigája (kiváltott otoakusztikus emisszió).

Brazil kollégák pár hete, egy az International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban publikált tanulmányukban igazolták, hogy ezzel a módszerrel az anyai dohányzás egy újabb káros hatása is kimutatható. Ma már evidens, hogy a dohányzásnak számos negatív következménye lehet. Egész érdekes összefüggésekről is születtek tanulmányok, de a legszorosabb kapcsolatot a daganatos betegségekkel kapcsolatban mutattak ki, amelyek híres embereket sem kímélnek.

A friss kutatás során arra jutottak a dél-amerikaiak, hogy a nemdohányzó anyák újszülöttjei esetében jobb a belsőfül erősítő működése, mint a dohányzó anyák gyermekeinél, legalábbis a tranziens otoakusztikus emisszió eredmények alapján. A naponta elszívott cigaretták száma nem befolyásolta az eredményt, de a dohányzás ténye önmagában negatív hatással volt a belsőfül generálta zajra. Így tehát a dohányzó anyák gyermekei eleve rosszabb hallással indulnak az életnek, mint a nem dohányzóké, még ha ez persze nem is teljes süketséget jelent.

Bár a csökkent belsőfül-működés nem halálos betegség, de mi minden kell még ahhoz, hogy ne dohányozzanak a kismamák??

süti beállítások módosítása