A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hangszalagbénulás tünetei

2009.11.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: köhögés nyak gége hangszalag hangszalagbénulás

 

Hangszalagbénulás esetén a hangszalagok nyitása vagy zárása nem működik megfelelően. Ez befolyásolja a légzést és a hangképzést is, sőt, a rossz zárás miatt még aspiráció, félrenyelés is felléphet. A bénulás általában egyoldali, ritkán azonban kétoldali is lehet. Ez főleg a légzés szempontjából jelenthet akár életveszélyes állapotot.
 
A hangszalagbénulás tünetei általában a bénulás fellépte idején a legrosszabbak, később javulni szoktak. Ez elsősorban az egyoldali hangszalagbénulásra igaz.

A bénulás tünetei a következők:
- rekedtség (dysphonia)
- légszomj: egyoldali bénulás esetén csak jelentősebb fizikális, esetleg emocionális terhelés mellett kifejezett, míg kétoldali bénulás esetén nyugalmi fulladás is fennáll
- nehezített beszéd: hamarabb elfárad a beteg beszéd közben, egy levegővel rövidebb ideig képes csak beszélni, nehezére esik a hangos beszéd, illetve hosszabb beszéd akár nyaki fájdalmat is okozhat
- gyakori félrenyelés
- gyakori köhögés: ez elsősorban a félrenyeléshez köthető, azonban a nyál észrevétlen aspirációja miatt nem feltétlen csak táplálkozás alatt léphet fel

 
Melyik tünet milyen gyakran fordul elő?
 
Egy 2000-ben megjelent Otolaryngology & Head and Neck Surgery cikkben 50 beteget vizsgáltak, melyek között voltak kétoldali bénulásos esetek is (30%). Elsősorban foniátriai, hangképzési szempontból elemezték a tüneteket. Minden betegnél észleltek rekedtséget (100%), és 75%-uk hangfáradásról is beszámolt, de csak 12%-nál észleltek kifejezett nyaki fájdalmat beszéd közben.
Ebben a szintén 2000-ben megjelent Otolaryngology & Head and Neck Surgery cikkben 24 egyoldali, méghozzá jobb oldali hangszalagbénulással élő beteg tüneteit vizsgálták. Itt rekedtség 58%-ban, hangfáradás 50%-ban volt jelen. Ezen kívül nyelési nehezítettség 42%-ban, kifejezett félrenyelés 34%-ban, míg köhögés 17%-ban volt jelen.
Ebben a 2008-as Journal of Voice cikkben 13 beteget vizsgáltak. 100%-ban találtak rekedtséget, 46%-ban hangfáradást, 23%-ban beszéd alatt fellépő nyaki fájdalmat.

 
Sajnos a félrenyelésre és a légszomj mértékére vonatkozó statisztikákat nem igazán találtam. Mindenesetre a fentiek alapján biztos, hogy a rekedtség a vezető tünet, de amellé még más panasz is szokott legtöbbször társulni, például a nehezített beszéd, a gyorsabb beszéd közbeni kifáradás.

 

süti beállítások módosítása