A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mikor kell elektív nyaki blokkdisszekciót végezni rosszindulatú parotis daganat esetén? - Best Practice

2020.11.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia best practice parotis adenoid cysticus carcinoma blokkdisszekció nyirokcsomó áttét mucoepidermoid carcinoma acinus sejtes carcinoma salivary duct carcinoma

horvatht_otsz.jpeg A bejegyzés írója: dr. Horváth Tamás fül- orr- gégész


A TRIO Best Practice sorozatában most az onkológiának egy olyan területén próbálnak utat mutatni, ami nem extrán gyakori probléma, pont ezért nincs is rá igazi evidencia. Az a kérdés, hogy milyen parotis rosszindulatú daganat esetén javasolt elektív blokdisszekciót csinálni (When Should Elective Neck Dissection Be Performed for Parotid Gland Malignancy?). Ezt a kérdést azért nehéz megválaszolni, mert ellentétben pl. a szájüreg-, garat-, és gégerákkal, ahol 99%-ban laphámcarcinomáról van szó, a parotis esetében nagyon sok különböző szövettani típusú rosszindulatú daganat van, és egyik sem túl gyakori. Ezért nagyon nehéz RCT-ket tervezni erre a problémakörre, emiatt nem alakulhattak ki standardok.

Pedig foglalkozni kell a kérdéssel, mert  ebben a TRIO Best Practice cikkben idézett kutatások az esetek 0-45%-ában igazoltak okkult metastasisokat a különböző parotistumorok esetében. Ami persze egy nagyon széles skála, de ha statisztikailag nem túl elegánsan mindkét végéből le is csippentünk mondjuk valamennyit, akkor is mérhető mennyiségben lesznek ott betegek. Egyébként ezekben a studykban az áttét kialakulásának esélye elsősorban a grade-del volt szoros összefüggésben, de a szövettani típusok is természetszerűleg befolyásolták a számokat.

Összegezve a rendelkezésre álló adatokat, elmondható, hogy ha elektív blokkdisszekciót végzünk, akkor annak a II-III-IV-es régiót (nyaki nyirokcsomó régiók) mindenképpen magában kell foglalnia. Elektív beavatkozást a következő high grade tumoroknál mindenképpen ajánlott végezni: adenoid cisztikus carcinoma, pleomorph adenomából kialakult carcinoma, adenocarcinoma, salivary duct carcinoma, acinus sejtes carcinoma. Emellett a T3/T4-es tumoroknál a szövettantól függetlenül. Az intermedier grade mucoepidermoid carcinoma esetén áll rendelkezésre talán a legkevesebb adat ebben a kérdésben egyébként. De talán a többi vonatkozásban ez egy jó segítség.

Korábbi Triological Society Best Practice bejegyzések pedig ITT érhetők el.

süti beállítások módosítása