A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Nyaki nyirokcsomó régiók

2010.03.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: nyirokcsomó onkológia nyak általános fül orr gégészet

A nyaki nyirokcsomókat elhelyezkedésük alapján régiókba soroljuk be. Ez a standardizálás a nyaki nyirokcsomókat is érintő fej-nyaki (főleg daganatos) betegségek diagnosztikáját és kezelését könnyíti meg. Egységesített, számozott beosztás esetén nicsenek nomenklaturális eltérések a különböző fül- orr- gégészetek között, mindenki mindig tudja, hogy a kolléga mire gondolt.

A nyaki régiók meghatározásánál több szerv elhelyezkedése ad támpontot:
- a nagy nyaki gyűjtőér (vena jugularis interna)
- a nyelvcsont
- a gége (főleg az alsó részét alkotó gyűrűporc)
- két izom: az egyik a fül mögötti csecsnyúlványról előrefelé eredő, és a nyelvcsonton megkapaszkodó-megtörő, majd az állkapocs első részében tapadó kéthasú izom (musculus digastricus). Az izom elülső hasa az állakpocstól a nyelvcsontig tart, a hátsó hasa a nyelvcsonttól a csecsnyúlványig. A másik izom a nyelvcsontról lefelé-hátrafelé, kissé ívelten futó musculus omohyoideus.

Az alábbi képre ezeket a nyaki szerveket rajzoltam be:

A vena jugularist kékkel jelöltem, a két izom piros. Az izmok közül a felső a nyelvcsonton megtörő digastricus, míg a nyelvcsontról lefelé-hátra indul az omohyoideus. A nyelvcsontot azt hiszem nem is kell ezek után magyarázni: a két izom találkozásánál, az állkapocsszeglet alatti kis csont. A még szintén fontos gyűrűporc a kék színű véna és a lenti, omohyoideus izom metszéspontja előtti porc, amely az alatta kezdődő légcső porcaihoz hasonlít, csak nagyobbnak rajzoltam. Nem csak méretében tér el a légcső porcaitól, de azt majd máskor.

Az alábbi képre már berajzoltam és beszámoztam a nyaki nyirokcsomó régiókat:


A konkrét régiók és határaik:

1/a: Elülső állkapocs alatti régió (submentalis régió)
A kétoldali m. digastricus elülső hasa közti térség, azaz az állcsúcs alatti terület. Sajnos ez a fenti rajzon, a fej oldalról történő ábrázolása miatt nem annyira egyértelmű terület. Jobban látszódna, ha szemből néznénk a fejet. Az elhelyezkedésből adódik, hogy ez a nyaki régió (és majd a 6-os is) páratlan, míg a többi páros.

1/b: Hátsó állkapocs alatti régió (submandibularis régió)
Az 1/a-tól oldalra és hátrafelé található régió. Felülről az állkapocs, alulról a digastricus izom két hasa által határolt háromszög.

2: Felső jugularis régió
Ai 1/b régiótól hátrafelé, a vena jugularis felső harmada környéki nyirokcsomók régiója. A régió alsó határa a nyelvcsont testének magassága, hátsó határa az összes jugularis régiót (2-4) fedő  fejbiccentő izom (musculus sternocleidomastoideus) hátsó éle.

3: Középső jugularis régió
A 2-es régió alatt helyekedik el, a vena jugularis középső szakasza körüli nyirokcsomók alkotják, szintén a fejbiccentő izom alatt. Felső határa a nyelvcsont teste, alsó határa a gyűrűporc teste.

4: Alsó jugularis régió
A 3-as régió alatt, a gyűrűporc és a kulcscsont (clavicula) között helyezkedik el. Szintén a fejbiccentő izom fedi.

5: Hátsó nyaki háromszög régió
Ezt a régiót a fejbiccentő izomtól hátrafelé található nyirokcsomók alkotják. Felső határa a fejbiccentő izom és a trapézizom találkozása, majdnem a csecsnyúlványnál, alsó határa a kulcscsont magassága. Elvileg az 5-ös régió is felosztható még 2 alrégióra, a gyűrűporc feletti- és alatti alrégióra (5/a és 5/b)

6: Elülső vagy centralis nyaki régió
Az 1/a-hoz hasonlóan páratlan régió, mivel nem a nyak oldalsó, hanem elülső részén található. A két nyaki fő verőér (arteria carotis communis) között elhelyezkedő, a gége és a légcső, valamint a pajzsmirigy előtti nyirokcsomók alkotják. Felső határa a nyelvcsont
teste, alsó a szegycsont.

süti beállítások módosítása