A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Fülfájás gyermekkorban - további tudnivalók koronavírus idején

2020.04.08. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülfájás hallójáratgyulladás gyermek fül orr gégészet külsőfül középfülgyulladás akut koronavírus COVID19

Dr. Tinku Dóra gyermek fül- orr- gégész kolléganőnk már írt a gyermekkori füldugulásról és torokfájásról. Most pedig a gyermekek fülfájásos panasza esetén próbál segíteni a szülőknek eldönteni, hogy mi állhat a fájdalom hátterében, orvoshoz kell-e rohanni, vagy sem, és otthon mivel lehet javítani az állapoton:

Külső hallójárat gyulladása

A külső hallójárat vékony hámjának a sérülése kapcsán alakul ki, ezért a fül otthoni tisztogatása (például fültisztító pálcikával) megnöveli a kialakulás kockázatát. Hajlamosít rá a bőr felázása, leggyakrabban strandolás, úszás, hajmosás kapcsán jelentkezik, ritkábban középfülgyulladás okozta fülfolyás következményeként alakul ki.
Erős fájdalom kíséri, ami a fülkagyló megmozdítására fokozódik. Láz nem jellemző, ha mégis, az a fertőzés terjedésére utal, ezért orvosi vizsgálat szükséges.
Nagyon kellemetlen, de többnyire veszélytelen megbetegedés, mely kezelésében elsődleges a fül szárazon tartása és a fájdalomcsillapítás, szájon keresztül bevehető, recept nélkül kapható készítményekkel (methamizol, ibuprofen, paracetamol). Enyhébb, kezdődő fertőzés esetében ez elegendő is. Fontos kerülni a fül melegítését, mert fokozza a gyulladásos tüneteket!
Amennyiben váladék is termelődik, vagy a tünetek fokozódnak, elhúzódnak, a gyulladás miatt a hallójárat beszűkül, szakorvosi kezelés segít. A váladék gondos eltávolítása mellett helyi kezelést alkalmazunk, mely enyhe savas oldatba áztatott gézcsík behelyezéséből áll a baktériumok szaporodásának megakadályozása céljából. Ezt a kezelőorvos a feltételezett kórokozó alapján helyi hatású antibakteriális vagy gomba ellenes kenőccsel egészítheti ki. A gézcsíkos kezelést az orvos megítélése alapján kell ismételni.
Amennyiben vizsgálat nem történt, vagy a vizsgálatot követően fül-orr-gégész szakorvos nem javasolta, kerüljék a fülcseppek használatát is!

Középfül betegségek

Jelenleg a szezonálisan halmozódó felső légúti fertőzésekhez társuló középfül megbetegedések okoznak leggyakrabban fülfájást.
Egyes vírusok (például az influenza vírus) a dobhártya gyulladását okozzák. A dobhártyán folyadék tartalmú hólyag keletkezik, mely feszítő fájdalmat okozhat, a hólyag megnyílásakor véres-savós fülfolyást észlelhetnek. Láz előfordulhat.
Az orrgarat gyulladása a fülkürt szellőzési zavarát okozva vezet a középfül megbetegedéséhez. Átmeneti esetben fülkürt-hurut jelentkezik. Ennek tünetei a füldugulás, nyeléskor, ásításkor hallható pattanó hang, nyomásváltozáskor fellépő éles, hasító fájdalom társulhat. Láz nem jellemzi.
Ha a fülkürt működése nem javul, a középfülben váladék halmozódik fel.  Bakteriális felülfertőződés esetén beszélünk heveny gennyes középfülgyulladásról. Halláspanasz, dugulás-érzés, láz társulhat. Fekvő helyzetben fokozódó heves fájdalom jellemzi, ezért gyakori, hogy alvásból ébred gyermeke fájdalomra, csecsemő-korban sokszor függőleges helyzetben tartva nyugtatható meg könnyebben a síró kicsi.
Elsődleges teendő a megfelelő fájdalom- és lázcsillapítás (paracetamol, metamizol, ibuprofen). Ezek a gyulladáscsökkentő készítmények 6-8 óra elteltével ismételten adhatók, eltérő hatóanyag tartalmú szer (pl. ibuprofen és paracetamol) 3-4 óránként ismételhető, ha a fájdalom vagy láz visszatér. Fontos még a nyálkahártya lohasztó orrcsepp alkalmazása napi 3-5 alkalommal, ami segíti a fülkürt működésének helyreállítását, szükség esetén gondos orrtisztítás. Otthoni ápolás során érdemes kerülni, hogy a gyermek fülébe víz kerüljön, a fülcseppek alkalmazása is szükségtelen. Az ágy fej-felőli vége kissé megemelhető. Lázas gyermek fülét ne melegítsék!
Tüneti terápia mellett az esetek döntő többségében 24-48 órán belül megszűnik a fájdalom, nincs szükség orvosi vizsgálatra. Ilyen esetben a nyálkahártya-lohasztó hatású orrcsepp további használata 3-4 napig még tanácsos. Gennyes fülfolyás esetén, illetve 2 éves kor felett, megfelelő fájdalomcsillapítás ellenére 48 órán túl visszatérő fülfájás orvosi vizsgálatot indokol. 2 évnél fiatalabb gyermekek esetén magas láz, elesettség esetén mielőbbi orvosi vizsgálat javasolt!
Mielőbbi szakorvosi vizsgálat szükséges az alábbi tünetek észlelésekor
• megfelelően alkalmazott fájdalom és lázcsillapítás ellenére heves fájdalom, láz, elesett állapot, elégtelen folyadék bevitel tapasztalható gyermekénél
• a fül mögötti területen észlelt duzzanat, bőrpír, érzékenység esetén
• fülfájáshoz társuló erős, nehezen csillapítható fejfájás esetén
• fülfájáshoz társuló hányás esetén

süti beállítások módosítása