A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Füldugulás gyermekkorban - további tudnivalók koronavírus idején

2020.03.26. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülzsír füldugulás gyermek fül orr gégészet fülkürt középfülgyulladás savós koronavírus COVID19

Tovább próbálunk segíteni a betegeknek a járvány okozta rendkívüli helyzetben azzal, hogy információt, tanácsokat adunk. Most dr. Tinku Dóra gyermek fül- orr- gégész kolléganőnk a gyermekkori füldugulás kapcsán írt le sok tudnivalót, tippet, praktikát, ami segíthet eldönteni, hogy okvetlen orvoshoz kell-e forduljunk, vagy házilag is meg tudjuk oldani a problémt, esetleg csak simán várjunk.

A fül dugultság érzését gyakran a külső hallójáratban felhalmozódott fülzsír okozza. Sokszor hajmosást követően jelentkezik, nátha, fájdalom, egyéb légúti tünetek nem kísérik.

Gyakori, hogy pár nap alatt spontán is javul a tünet, ha a felázott fülzsír dugó megszárad, illetve a fül élettani öntisztuló mechanizmusa következtében kisodródik a hallójárat bemenetébe, ahonnan már könnyű és biztonságos eltávolítani otthon is.

Megelőzésként szobahőn tárolt paraffinolajat vagy babaolajat hajmosás előtt érdemes cseppenteni gyermeke hallójáratába, ha jellemzően száraz típusú fülzsírt termel a füle vagy hajlamos fülzsír-dugó kialakulására.

Javasolt a fültisztító pálcák használatának kerülése ilyenkor és megelőzésképpen is, mert a hallójáratban mélyebbre tolt, összetömörült fülzsír fájdalmat is okozhat, a hallójárat hámján keletkező kis sérülés pedig igen fájdalmas külső hallójárat gyulladáshoz vezethet. A túl mélyre vezetett páca pedig a dobhártya és hallócsontok sérülését, következményes halláskárosodást okozhat.

A tartósan felhalmozódott fülzsír eltávolítása szakorvosi feladat, melyet az orvos szem ellenőrzés mellett végez el, de nem sürgető, amennyiben fájdalom, láz, fülfolyás nem fordul elő.

Fülkürt-hurut a másik leggyakoribb oka a gyermekkorban kialakuló füldugulás érzésnek. Egy vagy két oldalon egyszerre is jelentkezhet, gyakran nyeléskor, ásításkor pattanó hang kíséri. Előfordulhat enyhe, jellemzően orrfújáskor, nyomásváltozásra időszakosan jelentkező szúró fájdalom is.

A tünetet a fülkürt működésének átmeneti zavara okozza. Ez egy olyan járat, amely a középfület köti össze a garat felső, orrhoz közeli területével. Egészséges állapotban ez a kis járat minden nyeléskor kinyílik és szellőzteti a középfület. Azok a megbetegedések, amik ezt a működést akadályozzák, gátolják a középfülben uralkodó légnyomás kiegyenlítődését a légköri nyomással, dugulás-érzést okozva. Az orrgarat gyulladásos betegségeihez ezért gyakran társul ez a tünet. Ide tartoznak azok a vírusos vagy ritkábban bakteriális felső légúti fertőzés következtében kialakuló kórképek, mint a nátha, orrmelléküreg gyulladás, az orrmandula gyulladás. A légúti allergének által kiváltott szénanátha szintén oka lehet a fülkürt működés-zavarának.

Amennyiben gyermekénél felső légúti fertőzés tüneteit észleli, főként, ha orrfolyást vagy dugulást is tapasztal, érdemes nyálkahártya-lohasztó orrcsepp vagy orrspray használata napi 3-5 alkalommal a fülkürt átjárhatóságának biztosítása érdekében. Ezek a szerek 5-7 napig használhatók a hozzászokás veszélye nélkül. Elhúzódó betegség esetén más hatóanyagú cseppre való váltás szükséges, illetve orvosi konzultáció. Fájdalom esetén recept nélkül kapható gyulladáscsökkentő- fájdalomcsillapító szerek (ibuprofen, methamizol, paracetamol) alkalmazhatók.

Fertőző gyulladásra utaló tünetek hiányában, elhúzódó a panasz esetén, ha orrdugulást, orr- és szemviszketést, tüsszögést tapasztal gyermekénél, különösen, ha atópiás bőrbetegség vagy asthma is ismert nála vagy a közvetlen hozzátartozók körében, allergiás nátha okozhatja a panaszt. Ilyen esetben ne alkalmazzon nyálkahártya-lohasztó orrcseppet a hozzászokás veszélye miatt. Érdemes sóoldatos orrspray vagy orrmosó használata, ami eltávolíthatja az allergént az orrnyálkahártya területéről, segíti a sűrű váladék kiürítését, ezzel enyhítve a tüneteket.

Ismert légúti allergia esetén a kezelőorvos által korábban elrendelt allergia-ellenes szer és helyi steroid tartalmú orrcsepp alkalmazása javasolt (ezek vényköteles gyógyszerek, melyet a gyermekorvos is jogosult felírni).

A dugulás-érzést okozhat a középfülben felhalmozódott váladék is. Ilyen esetben gyermeke hallása is rosszabb lehet. A fülkürt működésének tartós gátoltsága (3 hónap) esetén alakul ki a krónikus savós középfül-gyulladás, melyre jellemzőek a fenti tünetek, fájdalom nem kíséri. Az ősztől tavaszig tartó időszakban gyakran esnek át felső légúti fertőzésen a gyerekek, sokszor nem telik el elegendő idő két betegség között, hogy a fülkürt működése tartósan normalizálódjon. Ezekben az esetekben, ha egyéb panasz nincs, elegendő a heveny fertőzés kezelése, későbbiekben ellenőrző vizsgálat, az állapot általában spontán rendeződik a tartós jó idő beköszöntével. Előfordul, hogy tartósan megnagyobbodott vagy krónikusan gyulladt orrmandula tartja fent ezt az állapotot. Ezekben az esetekben szakorvosi vizsgálat dönt az eltávolítás szükségességéről. Az orrmandula eltávolítása nem életmentő beavatkozás, ezért halasztható a felesleges kockázat elkerülése érdekében.

A belsőfül megbetegedéseihez is társulhat füldugulás érzés, ez azonban gyermekkorban nagyon ritkán fordul elő. Amennyiben hirtelen kialakuló halláscsökkenés és forgó jellegű szédülés kíséri, hányingerrel, hányással, nagyfokú elesettséggel, esetleg fejfájással, indokolt a mielőbbi orvosi ellátás.

süti beállítások módosítása