A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Torokfájás gyermekkorban - további tudnivalók koronavírus idején

2020.03.31. | drHorváthTamás | komment

Címkék: torokgyulladás garat gyermek fül orr gégészet koronavírus COVID19

Dr. Tinku Dóra gyermek fül- orr- gégész kolléganőnk nem állt meg a gyermekkori füldugulásnál, hanem a gyerkőcök torokfájása kapcsán is tud szolgálni egy csomó jó tanáccsal, mielőtt helyből orvoshoz próbálnánk rohanni itt a vérzivataros koronavírus időben:

A torokfájás gyermekeknél leggyakrabban felső-légúti fertőzés kapcsán jelentkező tünet. Gyakori, hogy a fájdalom nyeléskor fokozódik, a fülek irányába sugárzik ki. Kicsi gyermeknél, aki még nem tudja elmondani a panaszát, emiatt gyakran étvágytalanság az első jel, amit a szülő észlel, erős fájdalom esetén előfordul, hogy a gyermek a nyálát sem nyeli le.
A torok (garat) nyálkahártyája vörös, erezett, a torok-mandulák megduzzadhatnak, felszínükön lepedék is előfordulhat. A száj nyálkahártyájának elváltozásai is társulhatnak.
A torokfájást gyakran levertség, izom-vagy ízületi fájdalom előzi meg, hozzá más légúti tünet (például orrfolyás, köhögés), a nyaki, leggyakrabban az áll alatti nyirokcsomók duzzanata is társulhat. Előfordul, hogy láz is jelentkezik, mely általában pár napon belül megszűnik.

Az esetek többségében vírusfertőzés okozza a panaszokat, ilyenkor is előfordulhat láz, de tartósan (3-4 napon túl jelentkező) magas láz nem jellemző.

Bakteriális fertőzésre utalhat a 3 nap után is tartó magas láz (39 C felett), fájdalomcsillapítás mellett is 3-4 napon túl visszatérő heves fájdalom, erősen duzzadt, gennycsapokkal vagy összefüggő sárgás lepedékkel fedett mandulák, édeskés lehellet, hirtelen állapotromlás.

Teendők:
Elsődleges fontosságú a fájdalom csillapítása és megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének biztosítása. A patikákban recept nélkül kapható, nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó fájdalomcsillapítók (metamizol, paracetamol, ibuprofen hatóanyaggal) bármelyike alkalmazható, 6-8 óránként ismételve. Amennyiben a láz vagy a heves fájdalom hamarabb visszatérne, 3-4 óránként adható eltérő hatóanyag-csoportba tartozó készítmények (pl. ibuprofen , paracetamol). Célszerű a gyermeket 20-30 perccel a gyógyszer bevételét követően etetni, hogy a fájdalom ne zavarja az evésben, és gyakran itatni.
Javasolt az ágynyugalom, a láz csillapítását szükség esetén fizikai lázcsillapítással kiegészíteni (priznic, hűtőfürdő).
A kórokozó az esetek többségében vírus, ezért antibiotikum szedése általában nem indokolt. Bakteriális fertőzés esetén a tünetek kezdetét követően 3-4 nap elteltével jelentkeznek a garatban látható eltérések, melyek a diagnózis felállítását segítik. Amennyiben a gyermek általános állapota megengedi, hatékony fájdalom- és lázcsillapítás, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett otthoni ápolása és a tüneti szerek használata elegendő ebben az időszakban, 3-4 napon túl mutatkozó panaszok esetén elegendő a gyermekorvosi konzultáció.

Amennyiben megfelelő tüneti terápia mellett a gyermek állapota hirtelen romlik indokolt a korábbi vizsgálat. Szövődményes, kórházi ellátást igénylő fertőzésre utalhatnak az alábbi tünetek:
- egyoldali, nyeléskor a fül irányába sugárzó fájdalom
- megfelelő fájdalomcsillapítás mellett is fennálló nyelési nehezítettség vagy képtelenség
- egy oldali, hirtelen kialakult nyaki duzzanat mellett a fej fordìtásának nehezítettsége, a nyak kényszertartása
- megfelelő fájdalomcsillapítás mellett sem elegendő folyadékbevitel, kiszáradás jelei

süti beállítások módosítása