A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Congenitalis cholesteatoma - IPOG ajánlás

2020.03.08. | drHorváthTamás | komment

Címkék: ajánlás fül cholesteatoma középfül cholesteatoma congenitalis

Van egy "International Pediatric Otolaryngology Group" (IPOG) nevű szerveződés, amit én személy eddig nem ismertem, de most kiadott egy ajánlást a congenitalis cholesteatoma kapcsán (International Pediatric Otolaryngology Group (IPOG) Consensus Recommendations: Congenital Cholesteatoma). Egyébként ugyan az IPOG-ot nem ismerem, de egyrészt minden ajánlást érdemes elolvasni, másrészt ennek az írásnak 2 szerzőjét (Dennis Poe, Daniel Choo) is hallottam tavaly Bostonban előadni, és nagyon jók voltak, ami megerősíti, hogy érdemes ezzel az írással foglalkozni.

A congenitalis cholesteatoma ritka, jóval ritkább variáns, mint a hámzsák alapú cholesteatoma (Lehetséges elméletek a cholesteatoma kialakulására). Ez lényegében egy minor fejlődési rendellenesség, ami szinte kivétel nélkül már kisgyermekkorban felismerésre kerül. A klasszikus megjelenés egy fehéres "póktojás" a dobhártya jellemzően első negyedei mögött, de ha előrehaladt a folyamat, akkor az egész középfül üregrendszerét is kitöltheti. Én legutoljára ősszel egy ilyen utóbbi, Potsic IV-es stádiumú cholesteatomát operáltam (a Potsic rendszerről majd később), ami mint egy öntvény, az egész hypo- és mesotympanont, az atticust, és már az egész mastoidot is kitöltötte, elvitte az incust és a stapes superstructurát is. Szóval kis kiterjedés és masszív, destruáló folyamat között sok variáció lehet, amit az első-felső negyed alatti kiindulás miatt nagyon nehéz is lehet végleg szanálni. Ezért is hasznos, ha okos emberek közös, konszenzusos véleményt nyilvánítanak az ügyben.

És akkor a panel résztvevői az alábbi dolgokban jutottak megegyezésre:

Műtét előtti teendők:
- Mikroszkópos és/vagy endoszkópos fülvizsgálat, melynek során fontos rögzíteni, hogy mely dobhártya negyedek mögött helyezkedik el a cholesteatoma.
- Középfül CT elengedhetetlen, esetleg MRI-vel is kiegészítve.
- Részletes audiológiai vizsgálat, ami BERA-t is jelenthet, ha a tisztahang audiometria nem egyértelmű/kivitelezhető

Műtét alatti teendők:
- Mikroszkóp és endoszkóp használata együttesen javasolt, valamint idegmonitor.
- Ha elvitte a folyamat a csontos hátsó hallójáratfalat, akkor annak rekonstrukciója javasolt (porccal), de mastoid obliteráció felesleges.
- Nem okvetlen kell az első műtét során rekonstruálni az esetlegesen érintett láncolatot.
- Meg lehet erősíteni a dobhártyát, főleg, ha több negyed alatt is kellett manipulálni, de nem mindenképpen.

Műtét utáni teendők:
- Második szakasz nem minden esetben szükséges, de például a mátrix megsértése során mindenképpen, vagy ha más okból macerás volt az első szakasz.
- 18 hónapnál hamarabb kért MRI (esetleg CT) kontroll fals negatív eredménnyel járhat, ezért ne kapkodjuk el a kontroll képalkotó vizsgálatot.
- Az egyszerűb eseteket nem kell hosszú évekig utánkövetni, de a kiterjedtebb cholesteatomákat legalább 5 évig illik.

süti beállítások módosítása