A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A nagy Gruppo Otologico kaland II. - Oldalsó koponyaalapi sebészet kurzus

2023.09.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: tanfolyam fül cholesteatoma akusztikus neurinoma koponya alapi sebészet oldalsó koponyaalapi sebészet subtotalis petrosectomia infratemporal fossa A translabyrinth approach

img-5035.jpg

 

Amikor szűk 2 éve egy 3 hetes observership-et töltöttem a Gruppo Otologico-ban, azzal zártam a beszámolómat, hogy nagyon remélem, hogy egyszer majd vissza tudok jönni az oldalsó koponyaalapi sebészet Mekkájába (A nagy Gruppo Otologico kaland). Hát ez aztán egy olyan ingerré vált, hogy amint lehetett, beneveztem magam ide egy egyhetes oldalsó koponyaalapi sebészeti kurzusra, amit évente kétszer rendeznek, és ez ért véget most.

Mit mondjak, ez a kurzus is olyan hardcore volt, mint amilyen az intézmény, élén a téma pápájával, Sanna professzorral. A mai, utolsó, pénteki napot leszámítva minden nap reggel 8-tól este 7-ig, fél 8-ig ment a program. Naponta egy darab kávészünet volt hirdetve, de azt is legtöbbször lespórolták, az idő alatt is vagy műtét ment, vagy előadás. Félórás volt az ebédszünet, de az ebédet meg odahozták helybe, dobozból gyorsan kellett enni az előadóban, mert indult a délutáni program, vagy még/már ment közben a live surgery. Viszont a bulizást is teljes erőbedobással csinálják :). Szerda este rendezték a kurzusvacsorát, amire én azt vártam, hogy egy szolid bájolgás lesz, aztán gyorsan mindenkit hazaküldenek. De nem, fergetegparti lett, ennek megfelelően csütörtökön alig bírtam felkelni.

Kétségtelen, hogy nem kávézni meg kényelmes evésért jöttem ide, és láthatóan ugyanígy volt ezzel a másik 19 résztvevő, akik Japánból, Brazíliából, Indiából, Kolumbiából, Spanyolországból, Marokkóból, Németországból, meg még ki tudja honnan jöttek, hogy lássák a Mestert és tanítványait. Senki sem tiltakozott látványosan, hogy napi 11 órára nyomtak bele minket az oldalsó koponyaalapi sebészetbe, és levegőért sem nagyon engedtek ezalatt feljönni. Egyrészt, ha Sanna prof megmond valamit, akkor az meg van mondva :), ha elmarad a kávészünet, akkor elmarad, kész. Másrészt mindenki tudja, hogy ilyen töménységben, ilyen magas szintű, ilyen magabiztos tudással sehol sem találkozik a világban lateral skull base ügyben, szóval örül, ha itt lehet, és próbál kifacsarni mindent a lehetőségből.

img-4981.jpg

 

Az elvárt szint is más volt. A csontlaborban is csak akkor kezdtek el foglalkozni valakivel, mikor már ki volt dolgozva a saccus endolymphaticus, teljesen szkeletonizálva volt a labyrinthblokk, vagy mondjuk a facialis fel volt szabadítva. Úgy voltak vele, hogy minimum addig nyilván úgyis tudjuk. Én azt gondolom magamról, hogy kezdek elfogadhatóan fúrni, bár nyilván messze vagyok még az elképzelt célomtól, és pláne felülről, a középső skála felől még szoknom kell az anatómiát. De mire este a csontomon megcsináltam mindent (carotis, fossa jugularis, kisagy-híd szöglet, piramiscsúcs feltárva), addig a mellettem ülő japán srác már rég összepakolt és hazament, neki ehhez elég volt 2 óra, másnap pedig ugyanennyi idő alatt csinált meg egy infratemporal fossa A-t... Az ember már csak ezért se másokhoz, hanem a korábbi énjéhez próbálja hasonlítani magát. Olyan típusfeltárásokat adtak feladatnak, mint extended translabyrinth approach, infratemporal fossa A-B, transotic és transcochlear approach, middle cranial fossa approach, stb., ehhez volt fejenként 2 temporalis csont és egy preparált fél fej, szóval volt min dolgozni.

Délelőtt előadások voltak (anatómia, pars petrosa cholesteatomák, paraganglioma, akusztikus neurinoma, malignus tumorok, arcideg menedzsment, stb.), és live surgery, valamint régebbi tutorial videók, később délután pedig 3-4 óra fúrás. Pl. az első nap a live surgery úgy indult, hogy mindhárom műtőben parallel skull base műtét ment, az egyikben egy a carotis horizontalis szakaszát elérő, a belső hallóvezetőbe törő supralabyrinth pars petrosa cholesteatoma, a másikban extended translabyrinth feltárásból akusztikus neurinoma, a harmadikban pedig egy liquorfolyós betegnek subtotalis petrosectomia. A Gruppo Otologico csapatán kívül egyébként voltak még nagy nevű tutorok, előadók, pl. Miguel Aristegui, Essam Salah, és Jacques Magnan professzorok. Igen, AZ A Jacques Magnan. A helyiek pedig nagyon segítőkészek, ezt már a múltkor is megtapasztaltam. Látszik, hogy mindannyian kenik-vágják a dolgot, elméletben is, és gyakorlatban is tökéletesen otthon vannak. Legalább 30-40 kérdésem volt (itthonról komplett kérdés listát vittem, de helyben még több merült fel), és mindenre választ kaptam. Nagyon sok "aha!" élményem volt, jó sok puzzle darab a helyére került. Bónusznak pedig mindenki kapott egy könyvet is:

img-4835.jpg

Hihetetlenül jó ez a kurzus, mindenkinek ajánlom. Hátránya, hogy finoman szólva sem olcsó, és érdemes 1 évre előre bejelentkezni. Illetve bár a lateral skull base más koncepcióban utazik, mint a középfülsebészet, azért feltételez egy előrehaladottabb fülsebészeti alaptudást. Szóval annak igazán hasznos, aki a fülben már valamennyire otthon van.

süti beállítások módosítása