A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

IQOS - technológiai forradalom a dohányzásban

2019.04.15. | VargaZs | komment

Annak ellenére, hogy hazai kereskedelmi forgalomban nem elérhető Magyarországon is terjed az IQOS-láz. Szerintem az IQOS elsőre egy vezeték nélküli mobiltelefon töltő (power bank) benyomását kelti, amit egyébként az Apple dizájnere Jony Ive tervezett és már több, mint 6 millióan használnak 41 országban világszerte. 

iqos2.png

A Philip Morris által fejlesztett "kiber pipa" a valódi és az elektromos cigi hibridje. Valódi cigaretta helyett úgynevezett dohánytartalmú speciális rudakat "heatStick"-et kell beletölteni, amelyet a hagyományos cigivel szemben  alacsonyabb hőmérsékletre, csak 350 fokra hevít fel, így működése sem füst, sem kátrány keletkezésével nem jár. A dohányzás ceremóniája külsőségekben változatlan, szív-kipufog, a felhasználók szerint a dohányízű pára is a dohányzás élményét adja vissza. 

2016-ban a gyártó cég az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság elé vitte a terméket, azonban vizsgálatok nem igazolták, hogy a kizárólag IQOS használók esetében alacsonyabb lenne az egészségkárosító hatás kockázata a hagyományos cigarettához képest. A Pubmeden böngészve az IQOS keresési szóra 48 közlemény jelenik meg 2016 március - 2019 április között. Legutóbb ausztrál-indiai kutatók in vitro körülmények között végzett vizsgálataik során igazolták, hogy az IQOS potenciálisan fokozza az oxidatív stressz, gyulladás, fertőzések, légutak átépülésének kockázatát, továbbá elősegíti az epitheliális-mesenchimális átalakulást. Egy libanoni-amerikai tanulmány szerint a hagyományos cigarettázással szemben az IQOS használat során alacsonyabb mértékű reaktív oxigén- és karbonil-vegyület inhalációval kell számolni. Ugyanakkor amerikai kollégák az elektromos cigarettához képest kibocsátott dohány-specifikus nitrózaminok szignifikánsan magasabb szintjére hívják fel a figyelmet, amellett hogy szintjük a hagyományos cigarettához képest kedvezőbb.

A tanulmányok további vizsgálatok elvégzését hangsúlyozzák a lehetséges káros hatások felderítése érdekében, mindenesetre az IQOS nem alkalmas a dohányzásról való leszokásra, hiszen ni­kotintartalma révén nem szünteti meg a függőséget, hanem fenntartja azt. 

 

Irodalom:

IQOS exposure impairs human airway cell homeostasis: direct comparison with traditional cigarette and e-cigarette. ERJ Open Res. 2019 Feb 11;5(1). pii: 00159-2018. doi: 10.1183/23120541.00159-2018. eCollection 2019 Feb. Sohal SS1Eapen MS1Naidu VGM2Sharma P3,4

Free-Base and Total Nicotine, Reactive Oxygen Species, and Carbonyl Emissions From IQOS, a Heated Tobacco Product. Salman R, Talih S, El-Hage R, Haddad C, Karaoghlanian N, El-Hellani A, Saliba NA, Shihadeh A. Nicotine Tob Res. 2018 Nov 23. doi: 10.1093/ntr/nty235.  

Tobacco-specific nitrosamines (TSNA) in heated tobacco product IQOS. Leigh NJ, Palumbo MN, Marino AM, O'Connor RJ, Goniewicz ML. Tob Control. 2018 Nov;27(Suppl 1):s37-s38. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2018-054318. Epub 2018 Sep 21.

 

 

süti beállítások módosítása