A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Okostelefon a dobhártya vizsgálatához, extra kütyü nélkül

2018.08.01. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül okostelefon dobhártya okostelefon alkalmazás

Egy érdekes kutatást jelentettek meg most indiai kollégák az OTO Open-ben Smartphone Otoscopy Sans Attachment: A Paradigm Shift in Diagnosing Ear Pathologies címmel, ami akár jó kis vitaalapot is képezhet. Az a lényege, hogy egy sima (de legalább 13 megapixeles kamerájú) okostelefonnal az otoendoszkópiával összemérhető hatékonysággal lehet vizsgálni a fület, a dobhártyát, ráadásul mindenféle spéci feltét vagy kütyü sem kell hozzá, csak a telefon. A cikk szerint 75%-os eséllyel meg lehet mondani a korrekt diagnózist az okostelefonnal belevilágítva a fülbe, ha az otoendoszkópia eredményét vesszük ugyanazon betegeknél alapul. Ez nem is rossz eredmény, 87.8%-os szenzitivitással és 80%-os specificitással. Akár azt is lehet mondani, hogy ez egy forradalmi újdonság, és teljesen megváltoztatja a fülvizsgálatot. Ez viszont túlzás, legalábbis ettől egy csapásra nem fog minden megváltozni. Az ügynek vannak pozitív hozadékai, de a jelen egészségügyi ellátásban komoly limitációi is. 

Pozitívumok:
- Lassan mindenkinek ilyen telefon van a zsebében, tehát bárki elvégezheti a vizsgálatot, ha tudja hogyan, hova kell nézni, világítani.
- Nagyon egyszerűen lehet dokumentálni vele, rögzíteni a képet.
- Távleletezésre is alkalmazható.

Negatívumok:
- A 75%-os diagnosztikai ráta végül is nem rossz, de annyira meg nem is jó.
- A kép értékeléséhez szaktudás szükséges, tehát a szakembert jelenleg nem helyettesíti.
- Jól hangzik a távleletezés, de ki vállal és hogyan felelősséget ezért?
- Lehet, hogy így a tengerparton is meg tudjuk vizsgálni a beteget, de kezelni nem okvetlen.
- A cikk íróinak is néha szüksége volt fültölcsérre a hallójárat alakja miatt, az meg nem mindig van a zsebünkben.

Szóval a kép vegyes, de ha nem csak az aktuális helyzetet vesszük alapul, hanem a jövőbe tekintünk, akkor már inkább több a pozitívum benne. Például ha lehetne mögé rakni finanszírozást, akkor akár a távleletezés is működhetne. Vagy ha mesterséges intelligencia értékelne, mint amit a radiológiában már kezdenek egész alaposan tesztelgetni (Artificial intelligence in radiology), akkor akár a beteg maga is tudja használni, mi fül- orr- gégészek meg csak hátradőlünk, bólogatunk, és végre egész nap csak operálunk.

Egyébként én is használok okostelefont a fül vizsgálatához, de feltétettel, endoscope-i-jal, a tippet anno Vasvári Gergely kollégánktól, barátomtól kaptam. Nagyon bevált egyébként, annyi csak, hogy ehhez endoszkóp is szükséges, a feltét azt erősíti a telefonhoz.

endoscope-i.jpg

Ugyan nem ezzel az eszközzel, hanem a CellScope-pal, de történt már kutatás (Smartphone-Enabled Otoscopy in Neurotology/Otology), ami 96%-os specificitást, és 100%-os szenzitivitást igazolt, és az viszont már elég jó.

süti beállítások módosítása