A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Transnasalis Endoscopos Partialis Maxillectomia (TEMP) beosztás a műtét kiterjesztése alapján

2018.07.23. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr anatómia gombás fertőzés cisztás fibrózis Luc-Caldwell műtét műtéttechnika medialis maxillllectomia Transnasalis endoscopos medialis maxillectomia juvenilis nasopharyngealis angiofibroma

Ács Patrícia doktornő kolléganőnk a Dél-Pesti Kórházból korábban már írt itt a blogon (Eagle szindróma - főleg nyeléskor, fejmozgáskor szúró fájdalom a torokban). Nemrég járt az EndoBarcelona konferencián, ahol egy nagyon hasznos előadást hallott a legfrissebb, és leghasználhatóbb endoszkópos parciális maxillectomia (Transnasalis Endoscopos Partialis Maxillectomia - TEMP) felosztásról, a Turri-Zanoni - Castelnuovo -féle rendszerről (Transnasal endoscopic partial maxillectomy: Operative nuances and proposal for a comprehensive classification system based on 1378 cases), és összefoglalta ennek lényegét. Ugyanis nem csak medialis maxillectomia és a teljes maxillectomia létezik, hanem bizonyos anatómiai szempontokat figyelembe véve egy kvázi kiadós endoszkópos melléküregműtéttől a nagy, csonkoló műtétig széles a skála, és nem csak tumorok esetén lehet (vagy kell?) részleges maxilla eltávolítást végezni, hanem "sima" gyulladás esetén is már szóba jöhet, ez utóbbiról 4 éve én is írtam már (Medialis maxillectomia súlyos krónikus arcüreggyulladásra). Maga a TEMP felosztási rendszer így néz ki:

"Mikor jön szóba, hogy valakinél egy adott kiterjesztésű részleges maxillectomiát csináljunk?

- Pl. makacs, recidív chronicus rhinosinusitisekben, ahol valami oknál fogva csökkent/sérült a mucociliaris transzport (pl: cisztás fibrosis, MRSA vagy gomba jelenléte)
- Korábban már műtött beteg (pl.: Luc-Caldwell műtéten átesett betegnél)
- Különböző dentogén infekciók során, ahol már az alveolaris recessus érintve van
- Idegentest eltávolítás az arcüregből
- Tumor erradikálása (Invertált papilloma, Juvenilis Nasopharyngealis Angiofibroma),  egyes malignus carcinomák esetében is
- Lehetővé teszi rejtettebb helyen lévő anatómiai régiók endoscopos megközelítését pl: fossa pterygopalatina, fossa infratemporalis, parapharyngeum felsőbb traktusa, sphenoid lateralis recessusa

Type 1 (piros): A természetes szájadék feltágítása a processus uncinatus elvételével, illetve hátrafelé kiterjesztve lehet a medialis maxillafal elvételével az os palatinum verticalis nyúlványáig.

Indikációi: Kiterjedt antrochoanalis polyp; sinus maxillaris hátsó és felső fal érintett (ezeket elfúrva a n. infraorbitalis is elérhető); bemenetet biztosít infaorbitalis regioba, a sphenoid lateralis recessusába, Meckel térbe (Trigeminal cave)

Type 2 (sárga): Lefelé való kiterjesztés a medialis maxillafal illetve az alsó orrkagyló együttes elvételével, mely utóbbi lehet részleges vagy teljes.

Indikációi: T2-T3 kiterjedésű tumoroknál, ahol érintett lehet az alsó orrkagyló; bemenetet biztosít a fossa pterygopalatina felé.

Type 3A (zöld): Előrefelé való kiterjesztés az os lacrimale elvételével, átvágva a ductus nasolacrimalist pár milliméterrel disztálisan a könnytömlőtől. Ez a behatolás jó rálátást biztosít az ún. retrolacrimalis recessusra – Módosítása a prelacrimalis megközelítés - ahol a ductus nasolacimalist szkeletizálják, mobilizálják, de megkímélik.

Indikációi: Olyan kiterjedésű tumorok, ahol a medialis fal érintett; recidív invertált papillomák; retrolacrimalis recessus hosszabb távú kontrollálása.

Type 3B (világoskék): (endoscopos endonasalis Denker műtét): Az apertura piriformis transnasalis elvétele, a proc.frontalis teljes vagy részleges elfúrásával.

Indikációi: Sinus maxillaris minden fala érintett (elsősorban a medialis fal, az apertura piriformis, ductus nasolacrimalis együttes érintettsége); transnasalis-transmaxillaris-transpterygoid megközelítést biztosít a fossa infratemporalishoz, parapharyngeum felső traktusához, nasopharynxhoz.

Type 4 (sötétkék): A maxilla elülső falának elvétele az os zygomaticusig.

Indikációi: Elsődlegesen az elülső falról kiinduló, kiterjedt tumorok; transnasalis megközelítés a mélyebb fossa infratemporalis tumorokhoz.

Lila: Kiterjesztett TEMP Type 4.

Indikációi: N. infraorbitalis is elvételre kerülhet."

Az anatómiai komplexitás miatt, a fentiek jobb megértéshez a cikkből khmm kölcsönvettük az ábrát:

medialis_maxillectomia.jpg

 

süti beállítások módosítása