A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Eagle szindróma - főleg nyeléskor, fejmozgáskor szúró fájdalom a torokban

2017.11.13. | drHorváthTamás | komment

Címkék: garat processus styloideus processus styloideus elongatus eagle szindróma

Ács Patrícia doktornő kolléganőnk a Dél-Pesti Kórházból írt egy érdekes eset kapcsán egy rövid összefoglalót az Eagle szindrómáról:

"Egy 45-50 év körüli nőbeteg jelentkezett ambulanciánkon, hogy 2-3 éve van elsősorban nyeléssel és fejfordítással összefüggő, szúró fájdalma a torkában, bal oldalon. Több fül- orr- gégészeten is járt már ezzel a problémával, még egy mandulaműtétre is sor került, de panaszai nem változtak. Hozzánk egy nyaki CT-vel érkezett, ahol leírtak egy 38mm-es és egy 30mm-es processus styloideust. Érdekes, hogy a jobb, azaz az ellenoldali nyúlvány a hosszabb. Egyelőre itt tartunk. A beteg utánaolvasott az interneten a panaszának, nagyon szeretne műtétet, bár közel sem vagyunk benne biztosak, hogy ezáltal megszűnnek a panaszai.

Eagle-szindróma:
A processus styloideus kóros megnyúlása és a nyúlványról eredő szalagok mineralizációjának vagy a musculus digastricus kalcifikációjának következtében kialakult tünetegyüttes. Nevét első leírójáról Watt Weems Eagle amerikai fül-orr-gégészről kapta (1937), aki egyébként szintén jellemzően olyan betegeken ismerte fel a problémát, akik már átestek emiatt mandulaműtéten, tehát nem egyedi esetről van szó az előzetes mandulaműtétet illetően.
Az Eagle szindrómában két csoportot különböztetünk meg:
- Stylalgia (klasszikus forma): a garat elsősorban tonsillák területére lokalizálódó krónikus fájdalom, ami kisugározhat a fülbe és a nyakra is . Fájdalommal járhatnak a fejmozgások, idegentest érzés alakulhat ki, illetve szúró fájdalom jelentkezhet nyelés közben, de akár a hangszín is megváltozhat. Egy kutatás szerint az esetek 76%-ban temporomandibuláris ízületi rendellenesség is társul hozzá.
- Stylo-Carotis Szindróma: Nem specifikus tünetek is kialakulnak azáltal, hogy a megnyúlt processus styloideus folyamatos nyomás alatt tartja az a. carotist és a szimpatikus idegkötegeket. Féloldali, migrénszerű fejfájás, szemkörnyéki fájdalom, és átmeneti agyi keringészavar adta változatos tünetegyüttes társul a a sima stylalgiás panaszokhoz.
Felnőttek esetében a nyúlvány átlagos hossza 2,5 cm. Proc. sytloideus elongatusról 3 cm-es hosszúságtól beszélhetünk. Panaszokat 30 év körül okoz, etiológiája ismeretlen. Diagnosztizálásában a fizikális vizsgálaton kívül kiemelkedően fontosak radiológiai vizsgálatok (CT, CBCT, 3DCT). Terápia lehet konzervatív, ilyenkor valamilyen glükokortikoidot, vagy lokálanesztetikumot fecskendeznek be ultrahang segítségével a proc. styloideus környékére. Sebészeti eltávolítása több úton történhet, legelfogadottabb a transzorális behatolás (a szakirodalom endoszkópos, mikroszkópos illetve DaVinci robottal elvégzett műtétről is beszámol). Bizonyos esetekben a nyúlvány eltávolítása transzcervicalis feltárásból történik, legújabb eljárásként a retroauricularis endoszkópos módszer említendő."

Patrícia még egy rakás szakmai olvasnivalót is mellékelt a témában még mélyebben elmélyedni kívánók részére:

- Endoscope-Assisted Resection of Elongated Styloid Process Through a Retroauricular Incision: A Novel Surgical Approach to Eagle Syndrome.
- Transoral resection of stylopharyngeus calcification: a unique manifestation of a stylohyoid complex syndrome.
- Eagle syndrome; radiological evaluation and management.
Eagle syndrome as a cause of transient ischemic attacks
- Nonsurgical treatment of stylohyoid (Eagle) syndrome: a case report
- Transoral endoscopic-assisted styloidectomy: How should Eagle syndrome be managed surgically?
- Ultrasound-Guided Peristyloid Steroid Injection for Eagle Syndrome
- Surgical management of Eagle’s syndrome: an approach to shooting craniofacial pain
- Processus styloideus megjelenési formái panorámaröntgen felvételeken

süti beállítások módosítása