A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A tudományos világ háborút indított a homeopátia ellen

2017.11.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: homeopátia

A blogon ezidáig nem történt reflexió a homeopátiával kapcsolatos friss állásfoglalást illetően. Liktor Balázs doktor kollégánk a János Kórházból a fenti címmel röviden összefoglalta a történteket:

"Mindannyiunk ismerősei közt előfordulnak olyanok, akik hisznek a homeopátiás kezelés jótékony hatásában és olyanok is, akik eredménytelen kuruzslásnak tartják. Európa vezető kutatói új állásfoglalást adtak ki erről a több milliárd eurót érő üzleti vállalkozásról, mely évről-évre fokozatosan növekszik. Magyarország lakosainak 2-4%-a rendszeresen szed homeopátiás készítményeket, azonban vannak olyan európai országok, ahol a populáció 13%-a használja egészsége megőrzése céljából.

A homeopátiás termékek készítése során az oldatokat olyan sokszor hígítják egymás után, hogy azok teljesen elveszítik hatóanyag tartalmukat (azaz a mai vizsgáló eljárásainkkal kimutathatatlanok). A homeopátiát pártolók úgy tarják, hogy ezen eljárás végén a víz megőrzi a hatóanyag lenyomatát és ez hordozza az információt, ami a különféle betegségek gyógyításához szükséges.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületét (EASAC) az Európai Uniós tagországok saját, nemzeti tudományos akadémiái hozzák létre, hogy kellően megalapozott tanácsokkal lássák el a döntéshozókat és szakmai irányelveket fogalmazzanak meg. Az EASAC-nak tagja a Magyar Tudományos Akadémia is. 2017-ben az EASAC szakértői az irodalmi adatok áttekintése után nem találtak bizonyítékot a homeopátiás készítmények és eljárások hatékonyságának alátámasztására, azaz biológiailag hatástalannak tartják ezen termékeket. Ugyancsak kifejezték aggályaikat a homeopátiát megalapozó hatásmechanizmusok (vízmemória, elektromágneses jelek, vitalizmus) ellen, melyek tudományos eszközökkel továbbra sem bizonyíthatóak, sőt ellentmondanak a jelenleg elfogadott gyógyszertani és fizikai törvényszerűségeknek is.

Jelenleg a homeopátiás készítmények eredményeit placebohatással magyarázzák, ugyanis nem találtak megismételhető bizonyítékot arra, hogy ezen termékek bármilyen ma ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának. A kutatócsoport elismeri a placeboeffektus előnyös vonatkozásait, azonban kiemeli, hogy a homeopátia (a hatástalanságával együtt) még káros is lehet, mert késlelteti, vagy teljesen eltántorítja a betegeket a bizonyítékon-alapuló orvosi kezelés igénybevételétől."

További források: magyarul és angolul.

süti beállítások módosítása