a blogról

 

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogban aktuális és érdekes szakmai témákról esik szó, elsősorban orvoskollégáknak, részben pedig betegfelvilágosítási céllal. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben.
Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, diagnózis vagy terápiás terv felállítására nem alkalmas, csak kiegészítő jellegű. Részletes jogi nyilatkozat ITT.

EgeszsegKommando


A blog írói:
horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

http://drhorvathtamas.com/

Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: horvatht [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársadr. Varga Zsuzsa


Szakterülete: fül- orr- gégészet
e-mail: dr.zsuzsa.varga [at] gmail.com
A blog írója az ENT House Budapest munkatársa

 

Facebook oldalunk:


delicious 40x40-2

 

StatisztikákFree Page Rank Tool 

 

Címkék

Címkefelhő

Használhatjuk-e a másik fület az adott oldali fülkürt működésének megítélésére? - Best Practice

2017.04.12. | drHorváthTamás |

Címkék: fül fülműtét középfül fülkürt tympanoplastica

A fülműtét sikeressége sokszor azon múlik, hogy jól működik-e a beteg fülkürtje az adott fülön. Ha nem jó a fülkürt, akkor jó eséllyel nem lesz sikeres a műtét, legalábbis a myringoplastica vagy a tympanoplastica. A fülkürt működése lyukas dobhártyánál sajnos nem jól megítélhető, de még ép dobhártya esetén sem minden körülmények között megbízhatóak a rendelkezésre álló tesztek (pl. cikk 1, 2). Jó lenne valami mankó eldönteni, hogy mi várható fülkürt fronton egy lyukas dobhártya, vagy egy cholesteatomás fül műtéte előtt. Kézenfekvő, hogy az ember megnézi a beteg másik fülét, mert mégis ugyanannak a betegnek a két füléről van szó, és ha a másik oldal jó, akkor talán jobb esély van a sikeres fülműtétre az adott oldalon.

A Triological Society Best Practice szekciójában most ezt tárgyalták, azaz hogy alkalmas-e a másik oldali fül státusza arra, hogy abból megbecsüljük a beteg fül fülkürtműködését. A rendelkezésre álló irodalom alapján az a vélemény, hogy alapvetően nem is rossz hatékonyságú a becslést illetően a másik oldali dobhártyakép. Az ellenoldali fülstátuszt is feldolgozó, műtéti sikerességet tárgyaló cikkek szerint ugyanis ha az ellenoldali fültükri kép negatív, akkor jó eséllyel működni fog az érintet oldalon is a fülkürt, tehát jobb esély van a műtéti sikerességre. Érdekes módon egyébként van egy probléma, ami ugyan nem mond ellent ennek a fenti állításnak, de mégis korlátozza. Arról van szó, hogy ha az egyik oldalon műtétet igénylő eltérés van a középfülben, lyukas dobhártya, vagy cholesteatoma, akkor jó eséllyel a másik oldal sem negatív. Egy 2008-as cikk szerint akár a másik fülek 75%-ában is lehet kóros eltérés, illetve más megközelítésből, de erről a jelenségről 5 éve én is írtam.

Azaz, ha az ellenoldali fül eltérés nélküli, akkor jó sanszokkal indulhatunk neki a fülműtétnek, viszont sajnos a másik oldali fül elég sokszor nem negatív. Szóval a helyzet jó, de nem is annyira jó.


Korábbi Best Practice posztok:
Második szakasz cholesteatoma műtét után
Műtéti megoldás visszatérő arcüreg gyulladás esetén
Rutinszerű nyelőcső tükrözés ismert fej-nyaki carcinoma staging során
A ventillációs tubus optimális helyéről, más megközelítésből
Antibiotikum profilaxis tiszta nyaki onkológiai műtétekhez