A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A ventillációs tubus optimális helyéről, más megközelítésből

2016.10.24. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét dobhártya középfül ventillációs tubus grommet tubus

Korábban ITT már írtam arról, hogy hova illik behelyezni a ventillációs tubust. Most viszont a TRIO Best Practice-ben is szó esett róla, és megfontolandó a finn és az egyesült államokbeli szerzőpáros megközelítése is. Ők is azt írják, hogy az első-alsó negyedbe helyezés a konvencionális, az az elfogadott, érthető okok miatt: itt kisebb eséllyel sérül a hallócsontláncolat a behelyezésnél, nem a kerekablak felett van a perforáció, talán lassabban lökődik ki a tubus, és az inklináció-reklináció miatt a dobüregbe is nagyobb eséllyel látunk be (hát, egyébként vagy belátunk, vagy nem). De ez az első-alsó negyedi pozíció csak szokás, feltételezés, de nem evidens, hogy jobb, mint máshol. Jó angolszász szokás szerint jön az evidence-based medicine, és a tubusbehelyezés nem az. Szerencsére ezen túl lehet lépni.

Viszont itt jön a további gondolatfonál: a cikk írói szerint a rövidtávra behelyezett tubusok (grommet) esetében 2%-ra, a hosszútávra behelyezett tubusok (T tubus) esetében viszont már 16%-ra tehető a tubus kiesése után tartósan visszamaradó, spontán nem gyógyuló dobhártya perforáció. Tehát számolni kell azzal a szövődmény lehetőséggel, hogy a lyukat később csak műtéti úton tudjuk zárni. Ezért olyan helyre kell rakni a grommetet, hogy ha esetleg a perforáció megmarad a kiesés/eltávolítás után, akkor azt könnyű legyen műtétileg befoltozni. Ezzel az első-alsó negyed hát mondjuk úgy, hogy szuboptimális, a legjobb a hátsó-alsó lenne, csak ott meg nagyon közel van az incudostapedialis izület, és alatta ott a kerekablak. Viszont semmiképpen sem jön szóba ezen logika mentén az első-felső negyedbe való tubus beültetés. Azt a legnehezebb megoldani, jó eséllyel pullback kellhet hozzá, az umbo körül simán lenőhet a lebeny, azaz vele együtt a dobhártya a promontoriumra, lateralizálódhat a dobhártya, ha nem sikerül jól megtartani az első-felső negyedi dobgyűrűt, és még lehet sorolni, hogy mi miatt nem jó az első-felső negyed, míg pusztán a tubus szempontjából nem is okvetlen rossz. De egyébként mindegy is, mert jó az az első-alsó negyed, nem kell variálni, ez a cikk csupán még egy strigula ennek a negyednek.

süti beállítások módosítása