A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

A lég-csont köz nullára zárása sima dobhártya perforáció műtéte során

2017.03.08. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül halláscsökkenés fülműtét dobhártya középfül tympanoplastica dobhártya perforáció lég-csont köz

Bejön egy beteg a rendelőnkbe, van egy régóta ismert, hátsó negyedekre korlátozott dobhártya perforációja, és egy átlag 15-20 dB-es vezetéses halláscsökkenése. Az ember szájában összefolyik a nyál, a világ legegyszerűbb fülműtéte, simán megoldjuk a problémáját. Aztán, hogy-hogy nem, műtét után hónapokkal is a beteg csak panaszkodik, hogy javult a hallása, de nem lett tökéletes, érzi a két füle közti különbséget, ami zavarja. Kontrollvizsgálat, szerencsére a dobüreg zárt, már azt sem látni, hol volt a perforáció, de a kontroll hallásvizsgálaton tényleg van egy átlag 10 dB-es maradvány gap. A francba, ennél sokkal rosszabb helyzetekben is nullára sikerült zárni a lég-csont közt, illetve ha nem is, akkor sem zavarta a beteget a maradvány halláscsökkenés.

A fenti eset hátterében két tényező is áll. Egyrészt a beteg érzékenysége, ami egyéni faktor és nehéz vele mit kezdeni. Valaki 30-40 dB-es halláscsökkenéssel is úgy járkál, hogy azt mondja, hogy semmi nagy baj nincs a hallásával, minden rendben van, jó ez így, másokat pedig a legkisebb mérhető halláscsökkenés is zavar. A másik tényező talán érdekesebb, legalábbis fülsebészeti szempontból. Arról van szó, hogy vajon milyen eséllyel tudjuk nullára zárni a lég-csont közt egy mezei dobhártya lyuk esetén. Azt gondolhatjuk, hogy nagyon jó eséllyel, hiszen nagyon ritkán van panasz műtét után a halláscsökkenésre. Ugyanakkor ez a tény, mármint hogy ritka a panasz, lehet, hogy mégiscsak az egyéni érzékenységen alapul. Ugyanis nullára zárni a gap-et nem is okvetlen annyira könnyű.

Érdemes verzátus emberek véleményét meghallgatni, elolvasni erről a kérdésről. Ilyen például Thomas Linder, aki Ugo Fisch tanítványa és utóda, és ha valaki, hát ő tudja nullára zárni a lég-csont közt. De az a helyzet, hogy ő sem mindig tudja, sőt, és ezt be is vallja. Pár éve publikált a munkacsoportja egy cikket erről az Otology & Neurootology-ban, és igencsak meglepő számok jöttek ki. Ha tippelni kellene, én biztos nem gondolnám, hogy csak 20%-ban sikerült 0-ra zárniuk a lég-csont közt (!!!!), és 80%-ban 10 dB-en belülre hozni a gap-et. Ha valami, ezek mellbevágó számok. Ha Linderék ezt tudják, akkor mi mit tudunk? Másik oldalról viszont azért a myringoplastica nem akkora kunszt, mármint adott esetben el lehet érni ilyen eredményeket másoknak is, sőt, túl is lehet szárnyalni. De nem szabad okvetlen bíznunk abban, hogy 0 lesz a gap.

süti beállítások módosítása