A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Teljesen megoldja-e az orrdugulást az orrsövényműtét?

2016.11.02. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét orrsövény ferdülés

A beteg bejön az orrdugulása miatt a rendelőbe, és kiderül, hogy orrsövényferdülése van. Erre természetesen az a javaslat, hogy legyen orrsövényműtét, illetve el szoktam mondani azt is, hogy azért az orrdugulásnak még számos más oka is lehet, pl. allergia, nem allergiás krónikus nátha (NAR), orrpolip, vagy nem polipos krónikus melléküreg gyulladás, gyógyszer mellékhatás, stb. Ez fontos, mert ha egyszer ott van a beteg orrában egy nyilvánvalóan légúti akadályt képező eltérés, akkor azt illik rendezni, viszont egyáltalán nem biztos, hogy tökegyenes orrsövény mellett teljesen akadálytalan lesz a légzése. Simán lehet, hogy egyszerre két probléma is van az orrban, pl. talán leggyakrabban orrsövényferdülés és NAR, tehát műtét után csak valamivel lesz jobb az orrlégzése, de nem lesz tökéletes. De ennek mértékét általában addig nem tudjuk megmondani, amíg nem esett át a műtéten, mert pl. pont a NAR-ra nincs érdemi vizsgálat, bár nyilván az allergiateszt és arckoponya CT segíthet pár egyéb tényező kizárásban. Tehát az orrpanaszok, elsősorban az orrdugulás abszolút lehet multifaktoriális, több szinkron tényezőn alapuló probléma.

Erre, vagyis az orrpanaszokhoz kötött életminőségi problémák multifaktoriális eredetére utalhat az a most megjelent, free fulltext norvég cikk is, amiben az jött, ki, hogy az orrsövényműtéten átesett betegeknek mind a SNOT-20, mind visual analog score tábla szerint jelentősen javult az orrlégzése, illetve úgy általában az orrpanaszai, de átlagosan még mindig nem lett annyira jó, mint az orrügyben panaszmentes kontroll csoporté. Fontos, nagyon fontos dolog ez! Addig nem szabad nekiugrani egy beteg orrsövényének, amíg el nem fogadja, hogy az orrsövényműtét nem okvetlen eredményez tökéletes orrlégzést. Szinte biztos, hogy jobb lesz az orra, de vagy teljesen jó, vagy csak jobb. Még egyszer ki szeretném emelni, hogy bizonyos esetekben, elsősorban ha olyanok az elsődleges panaszok, akkor még a műtét előtt illik allergiatesztet és/vagy CT-t is csináltatni, de rutinszerűen egyébként nem szükséges. Viszont a beteggel mindenképpen beszélgetni kell erről a kérdésről.

süti beállítások módosítása