A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Milyen gyakori az ismeretlen eredetű nátha (nem allergiás rhinitis - NAR)?

2014.04.29. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr allergia orrfolyás orrdugulás rhinitis krónikus nem-allergiás nátha

Elég gyakran kell azt mondanom a betegeknek, hogy nem tudom, mitől vannak krónikus orrpanaszai. Nem tudom, miért dugul vagy folyik az orruk, pedig elölről hátra ki vannak vizsgálva, volt fül- orr- gégészeti vizsgálat, negatív a CT, a Prick teszt, az IgE, nem igazán ferde az orrsövényük, nincsenek kitéve túlzott füst- vagy más légúti irritatív anyag expozíciójának, nem vazomotor- vagy atrophiás rhinitis, nem jön szóba gyógyszer okozta nátha, stb., szóval gőzöm sincs, mi áll a háttérben. Na ez az úgynevezett nem allergiás krónikus nátha (Non-Allergic Rhinitis - NAR), amiről kicsit más megközelítésben írtam már ITT.

Onnan jutott eszembe ez a téma, hogy 1-2 hete jelent meg a Current Allergy and Asthma Reports-ban egy "Nonallergic rhinitis" című igen tanulságos cikk. Az ebben olvasottak megnyugtattak, ugyanis nem csak én érzem gyakori problémának a megmagyarázhatatlan náthát. Azt írják, hogy a civilizált népesség 10-40%-a szenved krónikus orrpanaszoktól, melynek 17-52%-át adja a tiszta NAR. Azaz ehhez még hozzájön, mikor valakinek allergiás náthája és NAR-ja is van együtt, ami aztán egy durva diagnostic challenge. Elképesztő számok, ha jobban belegondolunk! Ha minden érték kb. közepét vesszük, és Magyarországot egy átlagos civilizált országnak vesszük, akkor az azt jelenti, hogy idehaza 100 emberből 25-nek van valamilyen krónikus orrpanasza, amiből 10 ember végül is NAR-ban szenved. Tehát akár minden 10. emberről is szólhat ez a bejegyzés!

Életkori eltérés azért van. Gyermekkorban egyértelműen ritkább a NAR, mint felnőttkorban. Kb. 20 éves kor felett kezd el jelentősen emelkedni a NAR esetek száma, míg például az allergiás nátha ennél fiatalabb korban indul. Illetve az életkor mellett a nemek aránya sem kiegyenlített, ugyanis a nők gyakrabban érintettek.

süti beállítások módosítása