A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Trigemino-autonom fejfájások/cephalalgiák (TAC)

2016.01.07. | VargaZs | komment

Gyakori tapasztalat, hogy a páciensek a homlok-, szemkörnyék, az arc fájdalmát vagy érzékenységét valamelyik orrmelléküreg gyulladásaként azonosítják, ezért először fül-orr-gégészt keresnek fel panaszaikkal. Természetesen a szervi okok kizárása elsődleges, de már a kórtörténet gondos feltárása rámutathat a panasz idegi eredetére. 

fejfajas.jpg

A fejfájások nemzetközi osztályozásában (ICHD-3-beta) a primer fejfájások csoportjában a migrén, a tenziós fejfájás és az egyéb primer fejfájások mellett szerepel egy gyűjtőfogalom a trigemino-autonom cephalalgiák.

Trigemino-autonom cephalalgiák alítpusai:

  • Cluster fejfájás (epizódikus és krónikus)‏
  • Paroxysmalis hemicraniák (epizódikus és krónikus)‏
  • SUNCT (rövid féloldali neuralgiform fejfájás rohamok kötőhártya belöveltséggel, könnyezéssel); SUNA (rövid féloldali neuralgiform fejfájás rohamok kraniális autonom tünetekkel )
  • Hemicrania continua
  • Valószínű trigemino-autonom cephalalgia ( fentiekből valamely fejfájástípusnál 1 kritérium nem teljesül)

 

Fenti fejfájás altípusokra egyformán jellemző, hogy a fájdalom jellegzetesen féloldali, általában periorbitalis, frontalis, temporalis ill. ezek bármilyen kombinációja, intenzitása erős. Paraszimpatikus kísérő tünetek lépnek fel a fejfájással azonos oldalon, mint például conjunctiva-belövelltség, könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szemhéjcsüngés, szemhéjoedema, arc izzadás, a beteg gyakran nyugtalan, agitált. A fájdalom rohamszerű, amely gyakori, sztereotíp lefolyású és önlimitáló. Fül-orr-gégészeti és neurológiai vizsgálat során kórjel nincs (roham előtt vagy közben lehet aura vagy kísérőtünet). Műszeres vizsgálatok és képalkotók negatívak.  A tünetek oka idegrendszeri működészavar, “szoftverhiba”.

Időbeli lefolyásuk:

 

roham időtartama

gyakoriság, lefolyás

Cluster fejfájás

15-180 min

másnaponta 1 – 8 roham/nap

epizódikus paroxysmalis hemicrania

1-30 min

3-30 roham/nap; 7nap – 1 év, amely során legalább 1 hónapos panaszmentes időszakok vannak

krónikus paroxismalis hemicrania

2-45 min

1-40 roham/nap; Folyamatos fájdalom több, mint 1 évig; a panaszmentes periódusok kevesebb, mint 1 hónapig tartanak

epizódikus SUNCT, SUNA

1-600 sec

7nap – 1 év, amely során legalább 1 hónapos panaszmentes időszakok vannak

krónikus SUNCT, SUNA

1-600 sec

1-40 roham/nap; Folyamatos fájdalom több, mint 1 évig; a panaszmentes periódusok kevesebb, mint 1 hónapig tartanak

 

 

Patomechanismusát tekintve Goadsby kutatásai alapján a rohamok alatt zajló trigeminovascularis és parasympathicus aktiválódás eredményeként  nő a CGRP (calcitonin gene related peptide) és a VIP (vasoactive intestinalis peptide) nevű fehérjék koncentrációja az azonos oldali vena jugularis externában hemicrania continuaban és krónikus paroxismalis hemicraniában.

PET és funkcionális MR vizsgálat egyaránt a hypothalamus azonos oldali nucleus suprachiasmaticus aktiválódását mutatja, amelynek a roham elindításában van szerepe. Az agyban található idegsejtcsoport, a nucleus suprachiasmaticus feladata, hogy egy nagyjából 24 órás periódus mentén összehangolja a különböző szervek és biológiai folyamatok működését, ez a szervezet „belső órája”. Ez a finoman hangolt rendszer érzékeny a külső változásokra és azokhoz alkalmazkodva változik folyamatosan. 

 

Kezelés

Cluster

O2 inhalálás, sumatriptan/ergotamin

ePH, cPH

indomethacin

SUNCT, SUNA

nem megoldott

Hemicrania continua

indomethacin

 

 

 

Forrás:

ICHD III – beta

http://semmelweis.hu/neurologia/oktatas/gradualis-oktatas-2/gradualis-oktatas/

süti beállítások módosítása