A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Miért nincs helye a krónikus középfül-gyulladás kezelésében a szisztémás antibiotikumoknak?

2015.01.17. | drHorváthTamás |

Címkék: fül antibiotikum középfül biofilm középfülgyulladás krónikus antibiotikum rezisztencia

Mert a szisztémásan (tablettában, vénásan) adott antibiotikumok nem képesek olyan koncentrációt elérni a középfülben, hogy megöljék a biofilm formában ott élő baktériumokat, csak a planktonikus kórokozókra tudnak hatni, legalábbis most erre jutottak egy review-ban angol kutatók. Márpedig a krónikus középfül-gyulladás fellángolása során -mikor folyik a beteg füle-, szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem csak ide-oda úszkáló, szólóban lézengő bacik okozzák a panaszt, hanem masszív biofilmet képező, sokszoros, akár ezerszeres ellenállóképességgel is bíró baktérium-konglomerátum, egy kórokozó-kocsonya. Minden adott, hogy ez így legyen: a dobüreg kis méretéhez képest nagy nyálkahártya-felület (kacskaringós fal, hallócsontok, stb.), semi-anaerob környezet, eleve rezisztens törzsek a környéken, és a fájdalom valamint egyéb alarmírozó tünet hiánya miatt a betegek gyakran csak sokára fordulnak orvoshoz, így elég idő van a biofilm kialakulásához.

Szóval felesleges szisztémás antibiotikummal próbálkozni, helyi kezeléssel kell rendet rakni, a végső megoldás pedig úgyis a műtét. Természetesen a szövődményes gyulladás már más tészta, ott mindenképpen "planktonikus szórással" kell számolni, tehát ott van értelme, sőt, kell is adni szisztémásan. De azonnal meg is kell műteni a beteget mindemelett.