A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Polip a hallójáratban

2014.08.07. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül külsőfül hallójárat középfülgyulladás krónikus

Több olyan beteggel is találkoztam már, aki azt mondta, hogy korábban ilyen-olyan panaszok kapcsán polipot vettek ki a hallójáratából. Ezen betegek egy részénél megszűntek a fülpanaszok, és aktuálisan nem látszódott semmi különös a fülükben, viszont másoknál fennmaradtak, vagy később visszatértek a panaszok (és a polip). Náluk aztán kiderült, hogy itt valami nagyobb turpisság van, és végül műtőasztalra kerültek cholesteatoma vagy idült gennyes középfülgyulladás diagnózissal.

Ez utóbbi betegek -mármint akik nem gyógyultak meg a polip eltávolítása után- nem kevesen vannak. Megkockáztatom többen, mint azok, akiknél a polip eltávolítása önmagában megoldotta a problémát. Ugyanis csak úgy nem nő polip a hallójáratba, azért ahhoz nagyon komoly, vagy tartós ingernek kell érnie a hámot, hogy polipszerűen burjánozzon el. Mint ahogy írtam, jellemzően valamilyen krónikus középfül folyamat, cholesteatoma, vagy idült gennyes (mesotympanalis) középfülgyulladás egyik látható jele, tünete a polip megjelenése a hallójáratban. A Tos-féle Surgery of the External Auditory Canal könyvben van egy nagyon jó felosztás a polipok hátterében meghúzódó okokról, és attól függően osztályozza őket, hogy honnan ered a polip:

A polip a dobhártya/dobüreg felől ered:
- Cholesteatoma kísérője (atticus vagy pars tensa zsák)
- Centrális dobhártya perforáció esetén:
    - Dobhártyamaradvány széléről
    - A dobüregi nyálkahártya granulál és türemkedik ki a dobüregből

A polip a hallójárat faláról ered:
- Krónikus hallójárat gyulladás
- Malignus otitis externa
- Benignus nekrotizáló otitis externa
- Otitis externa granulosa

Mondjuk van annyi trükk ebben a felsorolásban, hogy a klasszikus leírás szerint az otitis externa granulosa inkább a dobhártya gyulladása, tehát valójában az első csoportba kellene sorolni, és szerintem a hallójáratfali polipok messze nagy része malignus otitis externa miatt alakul ki, a másik 3 elhanyagolható jelentőségű. De ettől még lehet kiváltó ok, még úgy is, hogy egyébként a malignus externa maga sem gyakori. Tehát fajsúlyosabb betegséget mindig érdemes keresni, ha polipot látunk, és sajnos az esetek döntő hányadában nagy eséllyel végül valami eggyel beljebb található kórságot fogunk találni, és a polip csak a jéghegy csúcsa lesz.

süti beállítások módosítása