A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Hibalehetőségek nyitott technikás fülműtétnél

2013.07.22. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma nyitott technikás fülműtét

A nyitott technikás fülműtétre úgy gondolok, hogy az egy definitív megoldás egy kiterjedt cholesteatomára, ami után a betegség megszűnik, később nem kell vele foglalkozni, legalábbis a második szakasz műtét után. Ez mind nagyon szép és jó, de egyrészt néha így is előfordul, hogy recidiva alakul ki, másrészt pedig műtéttechnikai problémák lehetnek, ami miatt később mégiscsak újabb műtétre lehet szükség.

Most egy nagyon jó észt cikk jelent meg erről a kérdésről az Acta Oto-Laryngologica-ban. Azért is tetszett meg enyire ez a cikk, mert kb. pont ilyen arányban saccoltam volna meg én is a problémákat, mint ahogy azt a kolléga akkurátusan összeszedte. Azzal együtt, hogy egy dolgot nem értek, egy másik dolognak pedig az én értelmezésem szerint vitatható a jelentősége.

- Minden betegnél talált el nem fúrt mastoidsejtet. Kapásból ez az amivel vitatkoznék, mert szerintem ez nem okvetlen hiba. Persze ha lezárjuk az el nem fúrt sejteket, ott lehet pl. mucocele, de valahogy ez azért nem jellemző. Szépen hegszövettel ki tudnak töltődni azok a térségek, aztán áthámosodnak elszarusodó laphámmal. Persze nem arról van szó, hogy trehány mastoidectomiát kell végezni, de ha megmarad egy félig elfúrt sejt mondjuk a Citelli szegletben, attól még nagy baja nem lesz a betegnek, legalábbis ha nem volt ott cholesteatoma.

- Majdnem mindegyik betegnél magas maradt a küszöb (erről ábra lejjebb). Ez tényleg baj, mert a megtöretések miatt nem fog tudni jól áthámosodni az üreg, granuláló vadhús maradhat vissza a küszöbök környékén. Legalábbis a mi iskolánk azt gondolja, hogy a megtöretés a fő ok a granulációra. És egyébként tényleg ez a leggyakoribb probléma a nem jó nyitott technikás üregekkel.

- Szűk hallójárat-bemenet. Igen, a második leggyakoribb probléma. Nagy üreghez nagy bemenet kell, hogy jó legyen kifelé a cerumen- és váladékdrainage, áttekinthető, jól kontrollálható legyen az üreg. Személy szerint a nyitott technikás üregnél nekem ez a kritikus pont. Nem olyan könnyű egy jó bemenet készítése, mint amilyennek látszik!

- A cikk írója 40%-ban talált el nem távolított kalapácsfejet. Ez nekem furcsa. 40%-ban olyan volt a cholesteatoma, hogy nyitott technikás üreget kellett kialakítani, közben az üllőt nem kellett kiszedni? Vagy kiszedték úgy, hogy nem fejezték le a kalapácsot? Hmmm.

Na és akkor a küszöb megint. A küszöb kérdés annyira fontos, hogy rajzoltam is róla egy ábrát, jobb oldali fülre:

canal wall down.jpg

Jó esetben a tegmen küszöbnek csak a helyét tudjuk elképzelni, annyira jól el lehet (és el is kell!) fúrni, emiatt a nyíl a semmire mutat. A facialis küszöbbel már más a helyzet. Azt nem lehet teljesen elfúrni, ezáltal egy síkba hozni a mastoid alját a dobüreg aljával, mivel ott fut a n. facialis. De amit ide sikerült rajzolnom paint-ben, egy nem túl jó egérrel, egy nájlon asztalterítőn a szembetűző nap mellett :) talán már elmegy.

süti beállítások módosítása