A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Mivel kezeljük a náthát: evidenciák

2013.07.06. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr nátha orrfolyás c vitamin evidencia orrdugulás

Mindig izgalmas dolog, ha az egyes diagnosztikus vagy terápiás eljárások kapcsán evidencia szintű vizsgálatok történnek. Végre tudományosan is alátámaszthatnak régóta sejtett-tapasztalt dolgokat (pl. orrsövényműtét), de azoknak már-már blőd módon ellent is mondhatnak (pl. orrmandulaműtét), és néha metodológiai vonalon sántíthatnak is (pl. akut gégegyulladás). Most a Cochrane Reviews egy sorozatot jelentett meg a mezei nátha kezelését illetően, próbáltak minél több kezelési metódust evidencia szinten vizsgálni. Vannak köztük érdekes kérdések, és meglepő eredmények is, a fentiekhez hasonlóan.

Ezeket nézték:

Nem szteroid gyulladásgátlók: Fej-, fül-, és izületi fájdalomra jó, másra nem mutatott jótékony hatást. Ez mondjuk úgy várható volt.

Paracetamol: Érdekes módon az orrfolyáson és az orrduguláson valamelyest segít, de pl. a torokfájáson nem, pedig én inkább ezt vártam volna tőle.

Vizes gőzölés: Nem javít az orrpanaszokon, pedig akár javíthatna is. Arcüreggyulladásnál a betegek azt szokták mondani, hogy az arctáji teltségérzésen javít, könnyebben kijön a váladék a melléküregekből. De persze az arcüreggyulladás egy másik betegség, ez a sima nátha.

Ipratropium bromid az orrba: Javít a profúz orrfolyáson.

Antihisztamin - lohasztó orrcsepp - fájdalomcsillapító kombináció: Javít úgy általában a panaszokon és a lefolyást is gyorsítja. Ennyi, nehéz mit hozzátenni, ez az orvostudomány, ezt tudjuk, csináljuk.

C vitamin: Ezen meglepődtem. Azt írják, hogy nem segít megelőzni a náthát, és a már kialakult betegség lefolyását sem gyorsítja, ha fokozottabban viszünk be C vitamint. Azt tudom mondani, hogy nekem segít megelőzni a náthát, legalábbis hiszek benne, és úgy érzem.

És végül jön a cink. A cinkről kb. annyit tudok, hogy egyes enzimekhez kell az emberben, ehhez képest, kiderült, hogy náthában a cink csodafegyver. Ugyanis a cink a már kialakult nátha lefolyását gyorsítja, hamarabb meg lehet tőle gyógyulni. Fogok is venni otthonra egy cinktömböt, majd elrágcsálom, ha náthás leszek.

Fontos, hogy a fenti felsorolás nem azt jelenti, hogy ezek a szerek garantáltan csak ezt tudják, és nem többet, vagy nem kevesebbet. Csupán annyi, hogy megnézték az eddigi hivatalos, elismert irodalmat, és evidencia szintű ajánlásokat akartak a szerzők létrehozni. De ezeket a vizsgálatokat pár évente megismétlik, és lehet, hogy legközelebb már más következtetéseket lehet majd levonni.

Egyébként milyen más dolgokra lehetne nézni evidenciát nátha kapcsán? Nekem még eszembe jutott az infralámpa. Más ötlet?

süti beállítások módosítása