A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Antibiotikum akut gégegyulladásra

2013.04.14. | drHorváthTamás | komment

Címkék: antibiotikum gége streptococcus makrolidok moraxella haemophilus antibiotikum rezisztencia gégegyulladás akut

Megint sikerült belefutnom az evidenciák világában egy már-már szokásos faramuci helyzetbe. Megjelent egy Cochrane Review az akut gégegyulladás kezeléséről, egész konkrétan arról, hogy szükséges-e az antibiotikum.  Általában az olvasást a végével szoktam kezdeni, hogy mi a következtetés. Itt is ezt történt, és idemásolom az author's conclusion-t, mert ez volt az első percepcióm a cikk kapcsán a témáról:

"Antibiotics appear to have no benefit in treating acute laryngitis. Erythromycin could reduce voice disturbance at one week and cough at two weeks when measured subjectively. We consider that these outcomes are not relevant in clinical practice. The implications for practice are that prescribing antibiotics should not be done in the first instance as they will not objectively improve symptoms."

Egyet lehet-e érteni vele? Abszolút. A heveny gégegyulladások nagy része virális eredetű, nem kell mindenkinek helyből antibiotikumot adni. Ez nem azt jelenti, hogy soha sincs szükség antibiotikumra, de nem kell minden esetben azzal kezdeni. Viszont amellett, hogy teljesen azonosulni tudok a konklúzióval, az absztraktot elölről elolvasva két szempontból is felmerül némi probléma. Egyrészt az evidenciák szintjén próbál meg következtetéseket levonni, ehhez képest összesen két kutatás felelt csak meg a bevonási kritériumoknak, ami alapján evidenciát felállítani nem lehet. Ez persze nyilvánvaló, és egy mondatban ők is elismerik ("We consider that these outcomes are not relevant in clinical practice"), de a cikk sugallata, összképe mégsem ez. Jó, mondjuk ez csak pszichológia, de akkor is. A másik számomra érdekes dolog, hogy két olyan antibiotikumos study-t sikerült megtalálni, amik kapcsán fül- orr- gégészetileg nem éppen a legjobb szereket vizsgálták, legalábbis egy ilyen betegséget illetően. Az egyik az  erythromycin, ami rezisztencia ügyben nem áll túl fényesen a lehetséges kórokozók között (rezisztencia: Streptococcusok, Moraxella, Haemophilus), a másik pedig a penicillin v, aminek az indikációja lényegében a Streptococcusokra, esetleg Staphylococcus aureusra korlátozódott. Jó, ez utóbbi még érthető, mert ezzel a legveszélyesebb Streptococcus pyogenest ki lehet védeni, de a többit nem.

Szóval egyik oldalról örülök, hogy a szájízemnek megfelelő következtetés került leírásra, másik oldalról viszont furcsállom az odavezető utat.

süti beállítások módosítása