A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Van értelme az orrsövényműtétnek?

2011.05.02. | drHorváthTamás | 2 komment

Címkék: orr orrdugulás orrsövény orrsövény műtét

A Clinical Otolaryngology-ban közöltek egy evidencia cikket az orrsövényferdülés műtéti megoldásának hatékonyságáról. Így a kérdéssel foglalkozó publikációk összegzése alapján végre kimondhatjuk, hogy az orrsövényferdülés műtéte javít az orrduguláson. Hurrá, hurrá! Lezárhatunk egy témát, végre nem csak a betegek visszajelzése alapján tudjuk igazolni a munkánkat, hanem evidenciai magasságokba emeltük azt.

2 éve már írtam arról, hogy ha ferde orrsövényt látunk, azt nem kell megműteni, ha nem okoz panaszt. Sőt, ha panaszt okoz -legalábbis gátolt orrlégzést- sem kell feltétlen minden áron megoperálni, legfeljebb a beteg nem fog jól kapni levegőt az orrán keresztül, meg esetleg horkol, vagy kiszárad éjjel a torka, de semmiképpen sem halálos kórság a ferde orrsövény. Ez 98%-ban egy kényelmi, életminőségi kérdés. Ha a beteget zavarja annyira ez a probléma, hogy hajlandó egy ilyen műtétnek alávetni magát, akkor jó, ha nem, akkor nem kell erőltetni.

Viszont mi van akkor, ha valakinek dugul az orra, találunk nála egy ferde orrsövényt, műtéti úton egyenesbe rakjuk, de utána még mindig nem kap jól levegőt orron keresztül? Ilyenkor hiába végeztük el a műtétet?
Nem. Szerintem ilyen helyzetben sem volt felesleges a műtét. Ugyanis ha valakinek gátolt az orrlégzése, és látunk egy egyértelműnek tűnő magyarázatot, egy strukturális eltérést az orrban, akkor azt mindenképpen érdemes rendezni. Mivel addig nem tudjuk megmondani, hogy csak az orrsövényferdülés okozta a panaszait, amíg az orrsövény ferde. Ha már egyenes az orrsövény, és még mindig van panasz, akkor tudunk továbblépni. Orrdugulást sok minden okozhat, ezekről az orrdugulás címke alatt lehet olvasni, pl. allergia, nem allergiás krónikus nátha, orrpolip, krónikus sinusitis, stb. Ezeket persze nem oldja meg az orrsövényműtét, ugyanakkor ezek kezelése jóval hatékonyabb lehet, ha egyenes az orrsövény. Pl. az allergiaellenes orrpsray jobban hátramegy, vagy ha műteni kell az orrpolipokat, akkor jobban hozzáférünk a rostasejtekhez, és így tovább.

Szóval én azt gondolom, hogy ha valakinek dugul az orra, és ferde az orrsövénye, akkor azt érdemes rendezni.

süti beállítások módosítása