A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Retrakciós hámzsák kezelése

2012.03.26. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét dobhártya cholesteatoma középfülgyulladás krónikus

 

A fenti párbeszéd az ORL FOR ALL fül- orr- gégészeti csoportban zajlott le, és igen tanulságos. A kérdés az volt, hogy a kvázi pre-cholesteatomának tekinthető retrakciós hámzsákkal (retraction pocket) mit kezdjünk, hogyan kezeljük, kell-e egyáltalán kezelni, vagy elég az utánkövetés.

De egy ennél bizonyos értelemben fontosabb kérdés, hogy a retrakciós hámzsák tényleg precholesteatoma-e, vagy sem. Ugyanis a klasszikus cholesteatoma keletkezési elmélet szerint a betegség kialakulásához szükséges a dobhártya tartós behúzottsága, azaz hámzsák, azonban két tényező is kérdésessé teszi ezt a korábban evidencia szinten kezelt tényt. Egyrészt a cholesteatoma egy meglehetősen heterogén betegségcsoport, egyes helyzetekben bizonyítottan más mechanizmus okozza, nem is okvetlen hámzsák az első lépés. Ezekre jó példa a congenitalis cholesteatoma, vagy olyan centralis perforáció, amelynek a széle medialisan letapad a dobüreg medialis falára, és úgy kúszik be laphám a dobüregbe. Másrészt pedig a felnőttkorban felfedezett száraz, tiszta hámzsák is akár ellentmondhat a klasszikus cholesteatomagenezis elméletének. Miért nem igazi, keratinnal teli, gyulladt cholesteatomát látunk ilyenkor, miért csak egy száraz hámzsák van ott? Persze felmerülhet a kérdés, hogy nem tudjuk, hogy mióta van ott a retrakciós öböl, de azért gyanús, hogy a legtöbb esetben nem egy friss történetről van szó.

A fentiek alapján szerintem végül is megengedhető, hogy várakozzunk, megfigyeljünk, rendszeresen gondozzuk a retrakciós hámzsákkal bíró beteget. Viszont Elzeiny dr. a vita második részében kiemelte a veszélyes hámzsákokat. Ő (ill. kollégái) ide sorolták a széli, nem áttekinthető hámzsákokat, illetve azokat, melyek csontdestrukciót is okoznak vagy letapadnak hallócsontra, illetve ha keratinmassza van bennük. Ez utóbbi szerintem nem is kérdéses, ez ugyanis már az én fogalmaim szerint már effektív cholesteatoma, ami kezelést igényel. Itt én nem várakoznék, legalábbis ha nem teljesen eltávolítható a keratin, vagy ha újra és újratelődik rövid időn belül. De a többinél -ha a beteg egyébként panaszmentes- szintén várnék.

süti beállítások módosítása