A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Meg kell-e operálni a congenitalis cholesteatomát?

2011.10.19. | drHorváthTamás | komment

Címkék: fül fülműtét cholesteatoma középfül cholesteatoma congenitalis

A cholesteatoma nem csak szerzett betegség lehet, hanem veleszületett is (congenitalis). Ez utóbbi forma ritka, és sokszor csak véletlenül kerül felfedezésre. A congenitalis cholesteatoma máshogy keletkezik, mint amit a szerzett cholesteatománál gondolunk. Ilyenkor nincs a dobhártyából kialakuló hámzsák, a dobüreg zárt, mellette a dobhártyán fehéres, körülírt massza tűnik át. Mikor műtét során feltárjuk a dobüreget, már látjuk is a "póktojást", hogy Z. Szabó professzort idézzem. A congenitalis cholesteatoma is ugyanúgy komoly szövődményekhez vezethet kezeletlen esetben, ezért ha ilyet látunk, az egyből műtéti javaslatot jelent.

Az októberi International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology-ban megjelent egy cikk, melyben japán kollégák két rendkívül érdekes  congenitalis cholesteatomás esetet mutatnak be. A két esetben az a közös, hogy a cholesteatoma magától felszívódott, eltűnt mindkét gyermek középfüléből. Emiatt a cikk konklúziója az, hogy megengedhető a várakozás a congenitalis cholesteatoma esetében.

Ezzel én nem értek egyet. Ugyanis maguk a cikk írói is jelzik, hogy az irodalomban ez az első ilyen jellegű megfigyelés, azaz rajtuk kívül más még nem írt le hasonló esetet. Így ha elfogadjuk azt, hogy tényleg ők az elsők, akkor a 2, azaz két darab eset alapján még nem áll biztos talajon az inkább várakozásra vonatkozó javaslatuk. Ugyanis a cholesteatoma jellemzője a folyamatos növekedés, a környezet szép lassú pusztítása, ami miatt minden cholesteatomát annál nehezebb megoperálni, minél többet várunk.

Pont ezt az álláspontot védő cikk is megjelent egy hónapja az European Archives of Oto-rhino-laryngology-ban, melyben koreai fül- orr- gégészek éppen a congenitalis cholesteatoma kapcsán írják le, hogy minél később kerül felismerésre, annál nagyobb eséllyel fogunk kiterjedt cholesteatomával találkozni a középfülben, annál rosszabb stádiumú lesz a betegség. Ennek a cikknek a lényege a "the importance of early diagnosis and treatment".

Én is inkább velük értek egyet. Szép és érdekes ez a két eset a spontán gyógyulással, de két fecske még nem csinál nyarat.

süti beállítások módosítása